Jump to content

Nem vagyunk a toppon a táplálkozási ismeretek terén

2017. 04. 21. 09:05

Sőt, kifejezetten szegényesek a táplálkozással kapcsolatos ismereteink annak ellenére, hogy a többség úgy véli, tájékozott ebben a kérdésben. Az életmódcikkek, a diéták tucatja úgy tűnik nem pótolja a tényleges tudást.

A témában a TÉT Platform Egyesület készített átfogó lakossági felmérést, aminek eredményét foglaltuk össze néhány sorban.

Noha bőséges az információ az egészséges életmód kialakításához, a lakosság kétharmada mégis elhízott vagy túlsúlyos, tíz százaléka cukorbeteg. A többség tájékozottnak hiszi magát az egészséges életmód terén, és az is igaz, hogy egyre többen nézik meg, mit esznek és az étel miből készült. A legjobb az lenne, hogyha az egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket a tanrendbe is beépítenék.

Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője a tavaly, a 15-64 éves korosztály körében végzett reprezentatív felmérésről elmondta, a megkérdezettek ugyan tájékozottnak tartják magukat az egészséges életmód terén, de kiderült az is, hogy valódi áldozatot kevesen hoznak az egészséges mindennapokért. A megkérdezettek 71 százaléka mondta magát tájékozottnak, ugyanakkor csak 33 százalék volt tisztában a kalória fogalmával, 48 százalékának fogalma sincs arról, mennyi a napi energiaszükséglete, és a lakosság 37 százaléka egy éve vagy régebben mérte a testsúlyát.

Mi alapján választunk élelmiszert?

A felmérés szerint a magyarok a jó minőség (49 százaléka), a frissesség (60 százalék) és az ár (45 százalék) alapján választanak élelmiszert, a jelölő címkén feltüntetett adatokkal 88 százalékuk elégedett, ugyanakkor a megkérdezettek 21 százaléka nem érti a címkén feltüntetett tápértékadatokat.  A vásárlásnál a tartósítószer-mentes, az E-szám mentes, a rostos és a teljes kiőrlésű a “hívószavak”, de a “mindentől mentes” sem egészséges.

Az emberek 56 százaléka véli úgy, hogy a boltinál az otthon készített ételek egészségesebbek, miközben az otthoni ételek energiatartalmáról, összetételéről nagyon kevés információval rendelkeznek, és az ideális (egy étkezésre elfogyasztandó) mennyiséggel sincsenek tisztában. A felmérés kitért arra is, hogy a lakosság szerint mi az akadálya annak, hogy egészségesebben táplálkozzon; a megkérdezettek 66 százaléka szerint a pénz, a második helyen az akaraterő (39 százalék) áll.

Az egészséges táplálkozásról alkotott fogalmak néhol katyvaszosak, másszor pedig ellentmondásosak, a helyzeten pedig nem segít a témában megjelent több száz cikk, ami hol ezt, hol azt tarja követendő példának. Ha az ember szeretne tényleg tudatosan táplálkozni, és odafigyelni magára, akkor érdemes szakemberrel konzultálnia, de legalább egy személyi edzővel.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)