Jump to content

Minden, amit a sajtokról eddig nem tudtál

2017. 05. 06. 17:05

A sajtok nem csak azért ajánlatosak, mert színtiszta energialöketet jelentenek a szervezet számára, és különleges aromát kölcsönöznek az ételeknek, hanem valami egészen más miatt. A titkot eláruljuk, és a kiváló sajtmártás receptjéről is lerántjuk a leplet.

A sajtok a tejből oltós alvasztással nyert alvadék további feldolgozásával készített termékek, melyek hosszabb ideig eltarthatók, mint a többi tejtermék. A sajt a tej összes tápanyagát tartalmazza, azonban megváltozott arányban (magasabb fehérje és zsírtartalom jellemzi) ezért olyan különleges.

A zsír mennyisége (10–65%) jellemző a sajt állományára és ízére, valamint ez határozza meg az energiatartalmát is. Tejcukrot a sajtok gyakorlatilag nem tartalmaznak, ezért a laktózérzékenyek többsége gond nélkül tudja fogyasztani őket. Víztartalma 35–80 százalék között mozog, mely megszabja a sajt keménységét és eltarthatóságát.

A sajtokat több szempont szerint lehet csoportosítani:

- alapanyag szerint: tehén-, juh-, kecskesajtok,

- zsírtartalom szerint: sovány, félzsíros, zsíros sajtok,

- víztartalom szerint: lágy, félkemény, kemény sajtok,

- érési mód szerint: friss és érett sajtok,

- lyukacsozottság szerint: erjedési lyukas, röglyukas sajtok

A sajtok nagyon jó fehérje- és kalciumforrások, kivételt képeznek az ömlesztett sajtok, melyek gyártása során ömlesztősókat (foszfátok) használnak, így bennük a kalcium-foszfor arány eltolódik. Táplálkozás-élettani nézőpontból rendszeres fogyasztásra elsősorban a zsírszegény sajtok javasoltak, a magas energia-bevitel elkerülése érdekében.

Összességében elmondható, hogy a tej és a belőle készült tejtermékek – különös tekintettel a zsírszegény változatokra – fontos szereplői az egészséges táplálkozásnak. Naponta javasolt belőlük fogyasztani akár hideg, akár meleg étkezések alkotóiként, változatos formában elkészítve.

A tökéletes hideg sajtmártás receptje

Az igazi sajtmártás arányait eltalálni nem egyszerű, ám ezzel a remek recepttel, hamar a mártások koronázatlan királyává válhatsz. A receptben található alapanyagok kb. négy adagra lesznek elegendőek. Amire szükséged lesz:

-10 dkg reszelt márványsajt
- 5 dkg reszelt füstölt sajt
- 1 dl tej, 1 dl tejföl
- diónyi vöröshagyma
- 1 csapott mokkáskanálnyi tört fehér bors
- 1 mokkáskanál currypor
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió
- ízlés szerinti só

Elkészítése

A megreszelt márványsajtot és a füstölt sajtot turmixgépbe szórjuk. Ráöntjük a tejet és a tejfölt, majd addig keverjük, míg habos, sűrű, egynemű mártás nem lesz belőle.

A vöröshagymát lereszeljük vagy fokhagymaprésen átnyomjuk. A sajtmártásba belekeverjük a hagymapépet, a fehér borsot, curryport és a szerecsendiót, végül kevés sóval ízesítjük.

A mártást fél napig hűtőszekrényben tárolva állni hagyjuk. Kész is! Hagymakarikához, sült zöldséghez és krumplihoz kiváló!

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)