Jump to content

Kakiszilva, datolyaszilva- az egzotikus nevű finomság

2017. 05. 19. 12:30

Ezen érdekesen csengő nevek egy olyan gyümölcsöt takarnak, amit érdemes jól szemügyre venni, ugyanis hazánkban is megterem, például találkozhatunk vele a Budai Arborétumban is. 

A kakiszilva elnevezés egyébként a német nyelvből származik, egy részfordítás eredménye. Október-november táján igazán különleges látványt nyújt a fa, amikor a levelei lehullottak már és a csupasz ágakat a paradicsomhoz hasonló narancssárga gyümölcsök diszítik.

100 g tápanyagtartalma: 70 kcal, 0,58 g fehérje, 0,19 g zsír, 18,59 g szénhidrát, 3,6 g rost, 7,5 mg C-vitamin. A kakiszilva nagyjából 170 g.

A kerek, ovális esetleg kúpos termés húsa narancsos vagy piros, magnélküli és magos fajtái (1-8 nagy, barna mag) is vannak. Egészen addig kell várni, amíg teljesen be nem érik, ilyenkor a puha tapintású, édes gyümölcsnek némi vaníliával fűszerezett sárgabarack íze van. Az éretlen, kemény példányok fanyar ízét a csersav okozza, mely az érés során lebomlik. A csészelevelek eltávolítása után héjastul fogyasztható a kakiszilva, akár egy alma, de van, aki meghámozza, vagy kikanalazza, továbbá jégkrémmel, gyümölcssalátába, joghurthoz, tejes ételekhez keverve is ízletes, de lehet lekvár, zselé vagy csatni alapja is. Szárítottan a fügére emlékeztet.

 

(Forrás: biokalauz.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.hu)