Jump to content

Mit tudsz a fruktózról?

2017. 06. 17. 09:05

Az egészséges életmóddal foglalkozó cikkekben gyakran találkozni a megnevezéssel, ám bővebb felvilágosítás híján csak tudomásul vesszük létezését. Most viszont lerántjuk a leplet arról, hogy mi is az, és hogy egyáltalán kell-e nekünk.

 

A fruktóz, azaz gyümölcscukor kémiailag az egyszerű cukrok közé tartozó szénhidrát. Táplálékunkban önállóan, egyszerű cukor formájában, diszacharid részeként, valamint oligo- és poliszacharid alkotójaként, azaz négyféle formában van jelen. A szacharóz (répacukor) egyegy molekula glükózból és fruktózból épül fel, míg a frukto-oligoszacharidok (FOS) tulajdonképpen 3-10 molekulából álló fruktóz láncok. A fruktán átfogó kifejezés a fruktóz molekulák polimerjei számára. A rövid láncú fruktánok a frukto-oligoszacharidok.

A fruktózt tartalmazó szénhidrátok egy része az emésztés során egyszerű cukrokká bontódik és szívódik fel a vékonybélben, így tehát a fruktóz a vékonybélben szívódik fel. Az inulin típusú fruktánok (fruktofuranóz reziduumok, sajátos glükozid kötéssel) és a levan-típusú fruktózpolimerek nem emészthető szénhidrátok, viszont a vastagbélben a bélbaktériumok fermentálják ezeket- írja az MDOSZ.

A kiegyensúlyozott táplálkozás nagyjából 10 g fruktózt tartalmaz naponta. A természetes fruktóz források a gyümölcsök és zöldségek, amelyek ajánlásnak megfelelő fogyasztásával (legalább 400 g/nap) a szervezet számára éppen elegendő mennyiségű cukrot eszünk meg. Az emberek mintegy felénél napi 50 g körüli vagy azt meghaladó fruktóz fogyasztása valamilyen bélrendszeri tünettel jár. Egy átlagos, változatos étrendben a szénhidrát bevitel körülbelül 3 %-a fruktóz, azonban a magas fruktóz tartalmú és fruktózzal édesített termékek megjelenésével, és azok egyoldalú, túlzott fogyasztásával ez a mennyiség már a tünetokozó intervallumba eshet.

A fruktózt napjainkban a répacukor helyett számos élelmiszeripari termék édesítésére használják. Megtalálhatjuk a sütemények, kekszek, müzlik, müzli szeletek, reggeliző pelyhek, üdítőitalok, csökkentett szénhidráttartalmú termékek receptúrájában. Az élelmiszerek egyrészt glükóz-fruktóz szirupként, invertcukorként vagy a – répacukornál több fruktózt tartalmazó – izocukorként tartalmazzák. A fruktózt olyan készítményeknél is alkalmazzák, ahol a cukor tömege nélkülözhetetlen, mint például piskótákban, lekvárokban, csokoládékban.

A túlzott fruktózfogyasztás, azonban emésztési rendellenességet okozhat. Az úgynevezett fruktóz emésztési zavart nem könnyű felismerni, és csak célzott étrenddel tartható kordában. Bővebben itt olvashatsz róla!

(Forrás: biokalauz.hu;szeniormagazin.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)