Jump to content

Instant cukorfüggők, figyeljetek: így csökkentheted 5 lépéssel a napi cukoradagot

2017. 08. 09. 14:28

Még egy tábla csoki, három szem cukorka, egy kis nasi – minden így kezdődik. Aztán jönnek az étkezéseket megkoronázó finomságok, az unalmat és szomorúságot mulasztó falatok, amiktől aztán egy kicsit jobb. A túlzott cukorbevitel viszont hamar meglátszik a mérleg számlapján is, így nem árt, ha visszaszorítod. Erre mutatunk 5 egyszerű lépést.

Nem kell megijedni, a cukorról és édességről nem kell véglegesen lemondani. Egyszerűen csak vissza kell szorítani a túlzott fogyasztását, a pénztárca, a testsúly és az egészség érdekében. Sőt az alábbi alternatívákkal, még az édes ízvilágot sem kell mellőzni.

Édesség helyett édes zöldség

Nem vicc, létezik! Cukorpótlékként nyilván az elsődleges szempont, hogy a bevitt étel íze hasonlítson a már megszokott édeskés aromára. Bizonyos zöldségek tökéletesen alkalmasak erre. Ráadásként, nem csak finomak és kiváltják a nassolást, hanem egészségesek is, így szervezeted is hálás lesz érte, és anyagilag is jobban jársz.

Kifejezetten édeskés ízű zöldségek az édesburgonya, a sütőtök és a sárgarépa, amit akár joghurttal is fogyaszthatsz. Uzsonnának sem utolsók: táplálóak, finomak és helyettesítik a cukrot.

Savanyú és fűszeres ételek

Mi közük az édesség iránti sóvárgáshoz? Nagyon egyszerűen, azonos intenzitással hatnak az ízlelőbimbókra, és az agyra, enné fogva csillapítják az édesség iránti sóvárgást. Ha rád tör a csoki utáni vágy, harapj rá egy jóféle fűszeres, vagy savanyú ételre.

Sportolj!

Egyrészt a csoki ugyan úgy a boldogsághormonokért felelős, mint a csoki, másrészt sokszor csak azért vágyunk az édességre, mert szerevetünk sav-bázis egyensúlya felborul. A túl sok feldolgozott, műkaja egy idő után savassá teszi a szervezetet, amit automatikusan cukorral próbál egyensúlyozni. Ezért érezhetünk sokszor a cukor iránti sóvárgást, ha rendszertelenül vagy nem megfelelő ételeket eszünk.

Jó hír viszont, hogy a rendszeres sportolással is helyreállíthatjuk szervezetünk egyensúlyát. Ráadásul a test is teljesen átalakul, a strandszezon közepén, ez nem rossz dolog.

Kevesebb hús

A fentiektől nem függetlenül a kevesebb állati eredetű élelmiszer elfogyasztása is segít a cukor utáni sóvárgás legyőzésében. Bizonyos fehérjéket nem tud megfelelően lebontani a szervezet, ezért még több energiára, cukorra van szüksége, amit legrövidebb idő alatt a cukorból tud pótolni. Így talán érdemes a vörös húsok, tejtermékek fogyasztását is minimalizálni.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)