Jump to content

Cukorpótlók dióhéjban

2017. 11. 16. 09:00

Köztudott, hogy a finomított cukor, a kristálycukor nem tekinthető szervezetünk számára kellő élelmiszernek. Sőt, a szervezetre gyakorolt hatása inkább károsnak, sem mint egészségesnek nevezhető. De mit együnk helyette?

Jellemzőjük, hogy energiát tartalmaznak, vércukoremelő hatásuk van,  bár kisebb mértékben, mint a cukornak.

Fruktóz (gyümölcscukor): 30%-al édesebb a répacukornál és körülbelül 8-szor drágább. A gyümölcsökben természetes formában megtalálható. A vércukrot kedvező glikémiás indexének köszönhetően, kismértékben és lassan emeli. Ajánlott napi mennyiség 30g/nap, amit a napi szénhidrátmennyiségbe bele kell számítani, ennél nagyobb mennyiségben rendszeresen fogyasztva nemcsak a vércukrot emeli meg, hanem a vér triglicerid szintjét is. Felhasználható édességek készítésére és befőzésre. A cukornál hamarabb barnul, ezt a sütési hőmérséklet csökkentésével tudjuk mérsékelni, megnövelve ezzel a sütési időt, alkalmazásával a sütemények tovább frissek maradnak, mert megköti a nedvességet.

Szorbit: édesítő ereje csupán a cukor 50-60%-a, ára annak 2-3- szorosa, ezért általában szacharinnal keverik. Egyéni érzékenységtől függően puffadást, hasmenést okozhat, ezért napi maximális adagja 30-50g, mely szintén beszámítandó a napi szénhidrátmennyiségbe.

Stevia (édesfű, jázminpakóca): egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. A levelek 30-szor, a kivonatok 300-szor édesebbek a cukornál. Széleskörűen felhasználható, 198°C-ig hőstabil. Hátránya a keserű utóíz, ha kicsivel is többet használunk belőle az étel keserűvé válik. Az adagolást mindenki egyénileg tudja a legjobban kitapasztalni, általában 200g liszthez fél kávéskanál szükséges. Sütemény készítésénél nem lép reakcióba, mint a cukor, így a sütőpor mellé kávéskanálnyi szódabikarbónát adhatunk.

Xylitol, nyírfacukor: a legtöbb rostos növényben, zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható.  Az ipar számára a nyírfa rostjaiból állították elő, innen ered a nyírfacukor elnevezés, ma már a kukorica csutkájából készítik nagy mennyiségben. Szénhidráttartalma 75%-al, kalóriatartalma 40%-al alacsonyabb a cukorénál, glikémiás indexe alacsony (7). Alacsonyan tartja a vércukor szintet, csökkenti az inzulin szükségletet, étvágy-csökkentő, gátolja a fogszuvasodást, csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát, mellékízmentes, terheseknek is adható. A cukoréval közel azonos módon adagolható, ezzel megkönnyítve a receptek átalakítást, de nem nyújt táptalajt a gombáknak, így élesztővel készülő tésztákhoz nem használható. Bevezetésekor érzékenyebb bélrendszerűeknek fokozatos mennyiségnövelés javasolt. Napi maximális adagja 40g, ami a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítandó.

Csicsóka szirup: hatóanyaga az inulin, melyet a szervezet inzulin nélkül is képes hasznosítani. Sütéshez, főzéshez egyaránt hasznosítható, segíti a zsírok lebontását, javítja az emésztőrendszer működését.

További cukorhelyettesítők: mannit, maltit, laktit, ezeknek szintén van energia-és szénhidráttartalmuk így ezeket is a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva lehet fogyasztani, napi 30 g-nál több nem ajánlott ezekből sem.

 
(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)