Jump to content

Diétás húsgolyó paleo kiadásban

2017. 11. 18. 14:00

Egy kissé szokatlan ízvilágú húsgolyóval örvendeztethetjük meg a gasztronómiai újsításokra fogékonyakat a paleo húsgolyó képében, amiben ötvöződik minden, ami az egészséges életmódhoz és a folyáshoz kell.

A paleo étrend szintét a new wave éra egyik találmánya, aminek követői az „ősi” táplálkozáshoz szeretnének visszatérni. Gyakorlatilag a paleolitkor étrendjét kívánják modern keretek közé ültetni.

Ennek értelmében tiltott két különösen kiemelt „veszélyforrás”: a tejből, tejtermékekből és a gabonafélékből (búza, kukorica, rizs) készült termékek (kenyér, liszt, tésztafélék, stb.). Hasonlóan nem kívánatos az ásványi anyagokkal, vitaminokkal dúsított készítmények sokasága, üdítőitalok, alkoholos italok, fűszerek, burgonya, minden színezékkel, ízesítővel, édesítővel ellátott termék. Továbbá nem fogyaszthatunk babféléket, cukrot, csírákat, olajat, mogyoróféléket, keményítőt és más olyan élelmiszereket, amelyek a mai kor termékei.

Nagy mozgástere nem marad a paleo étrendet követő embernek, így könnyen kikövetkeztethető, hogy a hús az alapja az étrendnek. Az irányelv pedig nem más, minthogy felváltva fogyasszunk mindenféle húsfajtát: szárnyast, nagy vágóállatot, halat, tenger gyümölcseit.

Viszont, annak ellenére, hogy szinte minden földi jóság tiltólistát, igenis lehet finomakat, ízleteseket és laktatókat enni. Ennek remek iskolapéldája a paleo húsgolyó, amihez egy könnyen elkészíthető receptet is hoztunk.

Paleo húsgolyó

Hozzávalók:

- 50 dkg darált csirkemellfilé
- 3 sárgarépa lereszelve
- 1 gerezd fokhagyma (a bátrak nyugodtan tehetnek bele többet is)
- 1 tojás
- 4 evőkanál lenmagliszt
- 1 vagy 2 cukkini, szintén reszelve
- ízlés szerint só, bors

Elkészítés

Akárcsak a hagyományos fasírtgolyó esetében a darálthúst a cukkinit, a fokhagymát, a répát, a tojást és a lenmaglisztet keverjük össze egy tálban, közben pedig ízesítsük sóval és borssal.

Az összeállt masszából formázzunk kör alakú gombócokat, majd a kész kis szerzeményeket tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük míg aranybarna árnyalatot nem kapnak. Olaj, zsír nem szükséges a sütéshez, elvégre paleo ételről beszélünk.

Ezzel el is készült az egészséges, diétás, paleo étendbe illeszthető húsgolyó. Ami viszont az étrendet illeti, nem árt helyén kezelni örökségünket. Egyszóval korunk emberének mindenképpen van min javítania az életmódjával, a táplálkozásával kapcsolatosan, de azt tegyük okosan! feledkezzünk meg a mai tudásunkról, amelyet komoly kutatások támasztanak alá! Az indokolatlanul tartott diéta, étrend hiányállapotokhoz, egészségügyi problémákhoz vezethet, ráadásul mi inkább az irodában ülve gyűjtögetjük a betevőre valót, mintsem a szabadban vadállatot üldözve, így az energiaszükségletünk és kalóriaigényünk is más, mint a paleolit emberének…

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)