Jump to content

Karácsonyi mézeskalács, paleo kiadásban

2017. 12. 13. 17:05

Elérkeztünk a karácsonyok azon new wave korszakához, ahol a bejgli lehet cukormentes, a főétel vegán, a mézeskalács pedig paleo. Nos, utóbbi elkészítéséhez van egy kiváló receptünk.

A paleolit étrend követőei az ünnepek beköszöntével sem adják fel elkötelezettségüket, és nem keresnek kibúvót sem, hogy feltankoljanak a legfinomabb, tiltott élelmiszerekből készült falatokkal.

Mi fán terem a paleo?

A paleo lényege, hogy mellőzzük a napi étrendből a tejtermékeket, a magvakat, a hüvelyeseket, a keményítőt tartalmazó ételeket, a cukrot, és a nagyipari előállítású ételeket, gyorsételeket. Helyettük a fehérjét - ami erősíti az izmokat, és az egészséges csontokért felel -, a zöldségeket gyümölcsöket – amelyek gazdag antioxidánst, vitamin, és ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően csökkentik a daganatos betegségek, cukorbetegség és idegrendszeri elváltozás kialakulását –és jó zsírokat tartalmazó ételeket kell beépíteni a mindennapi menübe.

Ezen nézet követői azt ajánlják, hogy térjünk vissza az „ősi” táplálkozáshoz. A hús az alapja az étrendnek, ami a mézeskalács esetében ugye nem teljesíthető, ám elkeseredni nem kell!

Paleo mézeskalács, egészséges ünnep

Az alábbi sütemény kombinálja magában a vegán és a paleo étrend alapjait, és hozzávalóit. Így mindkét diéta követői elkészíthetik.

Hozzávalók (12-15 sütihez):

- 1,5 csésze mandula
- ¼ csésze nyílgyökér vagy tápióka keményítő
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- egy csipet tengeri só
- ¼ teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál olvasztott kókuszolaj
- ¼ csésze juharszirup
- 1 evőkanál cukornádszirup

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, míg pedig a sütő melegszik, keverjük össze a mandulát, a keményítőt, a gyömbért, a fahéjat, a sót és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a kókuszolajat, a juharszirupot és a cukornádszirupot, és addig keverjük, amíg ragacsos tésztát nem kapunk.

A tésztát szedjük négy részre, és tegyük a fagyasztóba fél órára, hogy könnyebben kezelhetővé váljon.

Ha letelt a 30 perc a belisztezett pulton nyújtsuk ki a tésztát, majd szaggassuk ki a kívánt formákat. A figurákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd mehetnek az előmelegített sütőbe.

Miután megsültek, ne hagyjuk őket kiszáradni. Tegyük légmentesen zárható dobozba, mert ez a hosszan tartó puhaság kulcsa.

Tipp: díszítésként használjuk olvasztott paleo csokit.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)