Jump to content

El kell búcsúzni a rántott hústól?

2017. 12. 14. 17:05

Rántott hús, rántott gomba, rántott karfiol, brokkoli, cukkini, sajt - megannyi jó falat. Ki gondolná, hogy a bundázott ételekkel rengeteg felesleges energiát juttatunk be a szervezetünkbe.

 

Miközben a közétkeztetés megújítása javában zajlik, otthonainkban – gondoljunk csak egy átlagos ebédre – azért még szerényebb távolságtartással viszonyulunk a témához. Igaz az is, hogy a háziasszonyok egyre több háztartásban igyekeznek, ha nem is feltétlenül a legkorszerűbb ipari konyhatechnológiával, de legalábbis egészségesebben elkészíteni az ételeket.

A panírozás, azaz a bundázás nem a magyar konyha találmánya (bár amennyi panírozott ételt létunk fel az étkezdékben, joggal gondolhatnánk), de tény, hogy még mindig előszeretettel fogyasztjuk a lisztben, tojásban, prézliben megforgatott, és forró, bő olajban kisütött ételeket, legyen az hús vagy éppen zöldségféle.

Ezzel az ételkészítési eljárással azonban az a gond, hogy rengeteg felesleges energiát juttatunk a szervezetünkbe.

A modern konyhatechnológia eszközével azonban, a kombinált sütővel  minimálisra csökkenthető a felhasznált zsiradék mennyisége, közel 50%-kal kevesebb a bundázott étel által felvett zsiradék például csirkemell esetén egy hagyományosan készülő bundázott ételhez képest, és a sülési veszteség is sokkal kisebb.

A kombinált sütő további előnye, hogy használatával nem keletkezik veszélyes hulladéknak minősülő használt zsiradék sem. Hátránya azonban egyelőre az ára,  bár igaz, hogy egy beépíthető kombi sütő a gőzpároló és a sütő funkcióit egyesíti magában. Mindezt úgy, hogy a benne készülő ételek egészségesebbek, mert megmaradnak bennük a vitamin, az  ásványi- és tápanyagok, valamint a nyomelemek.

Mindenesetre amíg ilyen készülékünk nem lesz, addig is részesítsük előnyben a párolást vagy natúr sütést (panír nélkül) minimális növényi olajon.

(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)