Jump to content

10 dolog, amit a mentáról tudni érdemes II.rész

2018. 01. 14. 17:25

A jellegzetes ízű fűszerről mindenki tudja, hogy a koktélok és a különleges ízvilágú ételek alap építőeleme. De vajon mit érdemes még tudni róla?

6. A borsmenta illóolaját a  frissen  szedett  virágrügyes  hajtásokból  desztillálással  nyerik.  Illóolajának  legfontosabb  alkotórésze  a  mentol  és  észtere,  a  mentil-acetát.  Iparilag  előállított  illóolaját  a  gyógyászaton  kívül  az  élelmiszeripar  és  a  kozmetikai  ipar  is  hasznosítja.  A  kozmetikai  cikkeknél  számos  termék  összetevői  között  felbukkan  a  menta, gondoljunk csak a szájvizekre, a fogkrémekre, az illatszerekre, a krémekre és a fürdőszerekre. Hűsítő lábfürdőt  otthon  is  egyszerűen  készíthetünk  belőle,  csupán  egy csésze mentateára van szükség hozzá.

7. Gyógyászati felhasználása igen  sokrétű.  Görcsoldó  és  antibakteriális hatású gyógynövény, amely emésztési zavarokban, puffadás  esetén,  valamint  az  epehólyag  és  az  epevezeték  gyulladásos  betegségeinek kezelésére  is  alkalmazható. Külsőleg az illóolaja meghűléses betegségek, valamit köhögés  esetén  jótékony  hatású.  Fontos  tudni,  hogy  kisgyermekeknél  tilos  mentoltartalmú  készítményeket,  így  orrcseppet,  orrkenőcsöt  vagy  illóolajos  inhalálást  alkalmazni, mivel a mentol a rá érzékeny egyéneknél allergiás reakciót válthat ki.

8. Egy csésze mentatea – az említett terápiás hatásokon felül – revitalizál,  azaz  élénkít,  elűzi  az  álmosságot,  a  fáradságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást. A mentateához egy evőkanál szárított levélből 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk, öt–tíz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.  Ízlés szerint édesíthetjük.  A  mértéktartás  itt  is  ajánlatos, naponta három-négy csészével fogyasztható.

9. Amíg nálunk  a  mentatea  jóformán  csak  a  meghűléses  betegségek  idején  kerül  előtérbe,  addig  Észak-Afrikában  és az arab világban nagy hagyománya van a gyakori fogyasztásának.  Náluk  a  díszes  ezüst-  vagy  rézkannában  felszolgált  forró,  illatos  tea  elkortyolása  hozzátartozik  a  mindennapokhoz.

10. A menta túl  értékes  növény  ahhoz,  hogy  csupán  a  rágógumiban,  néhány  likőrben  (például  Poirot  felügyelő  kedvenc mentalikőrjében, vagy  a  Hemingway  által  igen  preferált Mojito  koktélban),  esetleg  gyógycukorkában találkozzunk vele. Ha van otthon mentánk cserépben vagy a  kertben,  akkor  egy-egy  levélke  elrágcsálása  bármikor  frissíti a leheletet, de a konyhában ételek és italok ízesítésére  is  felhasználható.  Csokoládés  desszertek  készítéséhez, zöldség- és gyümölcssalátákhoz, halakhoz, húsokhoz és  joghurthoz  is  kitűnő,  s  a  mentafagylaltról sem  szabad  megfeledkezni.  Az  angol  konyhában  a  báránysült  elmaradhatatlan kiegészítője a mentaszósz, ahogy sok helyen a mentával ízesített zöldborsópüré is ott lesz a tányéron, ha az ember „fish & chips”-t rendel egy fogadóban.

(Forrás: biokalauz.hu;szupermenta.hu | Kép: pixabay.com)