A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. Az így készült kenyér ára kb. fele a boltiénak. S bár nem nélkülözhetetlen háztartási eszköz, de sok kísérletezési lehetőség és sikerélmény forrása lehet.
Mikor előnyös a használata?
- ha reggel mindig friss kenyeret szeretnénk enni, de lusták vagyunk korán elmenni a boltba
- a közeli boltban soha sincs reggel friss, meleg kenyér
- speciális diétát kell tartanunk, s ilyen kenyér vagy péksütemény a környéken nem kapható, vagy nagyon drága
- ha a különleges ízek rajongói vagyunk, és ezeket saját magunk szeretjük kikísérletezni.
A leggyakoribb kenyérsütési ballépések
A tészta túlkelt, mert a készülék az átlagosnál melegebb helyen áll, vagy süti a nap. Túl sok élesztőt tettünk bele, az élesztőt már előre megfuttattuk, esetleg túl aktív az élesztőnk. Túl lágyra készítettük a tésztát. Csökkentsük kissé a folyadék mennyiségét!
A tészta nem kelt meg, a kenyér kicsi maradt és nehéz lett:
A készülék túl hideg helyen áll, a környezete nagyon lehűti. Az élesztő nem volt elég aktív (lejárt a szavatossági ideje, vagy a kelleténél kevesebbet tettünk bele). A liszt túl öreg, vagy kicsi a sikértartalma. A liszt sikértartalmát javíthatjuk azzal, hogy egy késhegynyi aszkorbinsavat adunk hozzá (gyógyszertárban kapható). A tésztát túl keményre készítettük. Tegyünk kicsit több folyadékot hozzá! A tésztát erősen megsóztuk.
Túl sok adalékanyagot tettünk a liszt mennyiségéhez képest, és ezek csökkentik az élesztő gázképző hatását. Csökkentsük az adalékanyagok arányát, vagy növeljük az élesztő mennyiségét!
Néhány adat, hogy ne kelljen méricskélni
Egy csomag szárazélesztő 7 g, a kb. fél kg-os kenyérhez ennek a felét, tehát 3.5 g-ot használunk fel. A receptekben azonban, hogy ne szerepeljen ilyen háztartási mérőeszközökkel mérhetetlen töredék mennyiség, 3 g-ot adunk meg. A fél csomag szárazélesztő 1 1/2 kiskanál vagy 3 mokkáskanál, így a legegyszerűbb kimérni, időnként ilyen formában is szerepel a receptekben.
A friss élesztő leggyakrabban 5 dkg-os csomagban kapható összepréselt állapotban, ennek az élesztőnek az 1/4-ét vegyük egy fél kg-os kenyérhez. Ez 1.25 dkg lenne, de a receptekben 1 dkg szerepel, az előbb említett mérési pontatlanságok miatt.
Kalács recept (alaptészta)
Hozzávalók:
- 1 1/2 kiskanál szárazélesztő
- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg rétesliszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál tejpor
- 1 mokkáskanál só
- 3 dl langyos víz
Elkészítése
A hozzávalókat a kis dagasztóedénybe töltjük, és mehet is!.
További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát is!