Jump to content

Mekkora környezeti terheléssel jár egy falat kenyér?

2017. 03. 01. 17:05

Elég naggyal. Főleg a gabonatermeléshez felhasznált műtrágya növeli jelentősen az üvegházhatású gázok kibocsátását. Erre jutottak a Sheffieldi Egyetem kutatói, akik a kenyér előállításának teljes folyamatát vizsgálták meg környezetterhelési szempontból.

A Nature Plants szaklapban megjelent tanulmány szerint “elviselhetetlen mennyiségű”, több mint 100 millió tonna műtrágyát szórunk szét a világban évente, egyedül az ammónium-nitrát 43 százalékkal részesedik azokból az üvegházhatású gázokból, amelyek kibocsátása a kenyér előállításával jár.

A kutatók kiszámolták, hogy egy Nagy-Britanniában árusított, 800 grammos kenyér 589 gramm szén-dioxid kibocsátásával jár. Európában évente fejenként 63 kilogramm kenyeret fogyasztanak, Amerikában ennek felét, és a gabona mintegy 60 százalékát állítják elő műtrágya alkalmazásával. A három fő gabonaféle – kukorica, rizs, búza – biztosítja az emberiség kalóriaellátásának felét.

Peter Horton, a kutatás vezetője, az egyetem fenntartható fejlődéssel foglalkozó intézetének szakértője szerint valahogy meg kellene oldani, hogy az agrár-élelmiszeripari szektor célja ne a haszonszerzés, hanem a világ élelmiszerellátásának tartós biztosítása legyen.

Úgy véli, a vásárlók is befolyásolhatják a helyzetet, hogyha kisebb környezetterhelésű terméket, például biokenyeret vásárolnak, vagy azzal, hogy nyomást gyakorolnak politikusaikra.

Az élelmiszertermelésből származik az üvegházhatást okozó gázok egyharmada a világon.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu;MTI | Kép: pixabay.com)