Jump to content

Hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy minőségi tengeri élelmiszert vásárolunk?

2018. 01. 08. 17:27

Cikkünkben bemutatjuk a Tengergazdálkodási Tanácsot és az MSC ökocímkét is, amely garanciát ad a tengeri élelmiszerek nyomonkövethetőségére.

Mivel foglalkozik a Tengergazdálkodási Tanács?

Az SGS Marine Stewardship Council (MSC – Tengergazdálkodási Tanács) egy non-profit szervezet, amely elsősorban az óceánokból és tengerekből származó élelmiszerek fenntartása, az illegális halászat és a túlhalászás megelőzése érdekében jött létre. Fő célja az óceánok és tengerek egészségének védelme.

 Hogyan kerülhet rá a csomagolásra az MSC címke?

Az MSC ökocímke azzal a feltétellel kerülhet rá egy tengeri élelmiszerre, ha az adott halászati vállalkozás megszerzi az MSC halászati tanúsítását. Ezt a tanúsítást egyébként az ellátási láncban szereplő, a termék viszonylatában tulajdonjogot szerző összes társaságnak meg kell szereznie. Ide tartoznak a disztribútorok, nagykereskedők, gyártók, csomagolóüzemek, kiskereskedelmi vállalkozások, étkeztetésben érintett szervezetek és éttermek is.

Miért fontos az MSC logó feltüntetése a terméken?

Napjaink aktuális témái a túlhalászás, tengereink védelme. Az illegális halászati tevékenység komoly károkat okoz, és a halfajok veszélyeztetésén túlmenően több káros hatása is van. Az emberi fogyasztásra kerülő, nem nyomonkövetett tengeri élelmiszer lehet szennyezett, eltérő fajta, vagy nem megfelelő minőségű, hiszen nem tudjuk pontosan a származási helyét. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy MSC halászati tanúsítással ellátott tengeri élelmiszerek kerüljenek a boltokba, növelve a vásárlók biztonságát is.

(Forrás: biokalauz.hu;szupermenta.hu | Kép: pixabay.com)