A barátokkal, párral töltött este során gyakran kötünk ki étteremben vagy épp otthon a konyhában vacsit főzve. Egy-egy izgalmas fogásnak, pedig ki tudna nemet mondani? Nos, itt kezdődik a baj. Bill Marler, az ételmérgezések szakértője, több évtizedes tapasztalatával, azonban helyre teszi a dolgokat. Már ami a mit szabad és mit nem ételeket illeti.
Nyers kagyló
Az ízletes fogás egyre több és több ételmérgezést okoz. Marler rámutatott a miértre. „A globális felmelegedés az oka. Ahogy az óceánok és tengerek egyre melegszenek, a melegebb hő hatására növekszik a kagylóban a mikorbák termelődése.” Ezek pedig a kagyló beltartalmával együtt az ember szervezetébe is bekerülnek.
Előre felszeletelt, előre csomagolt zöldségek és gyümölcsök
Az ételszakértő azt mondta a Business Insider újságírójának, hogy ő maga úgy óvakodik ezektől a fajta ételektől, mint a pestistől.
A kényelem ugyan nagy úr, de gondoljunk csak bele. De minél több ember keze alatt megy át az étel a feldolgozás fázisában, annál nagyobb az esély arra, hogy szennyeződés, fertőzés kerüljön a csomagba.
Például a Consumer Reports 2010-es jelentésében arról számolt be, hogy minden harmadik előre csomagolt salátában ételmérgezést okozó baktériumok voltak találhatók.
Nyers csírák
A csírafogyasztás nagyon trendi viszont számos egészségügyi kockázatot hordoz magában. A csírafogyasztáshoz köthető rosszul létek az elmúlt évtizedben megsokszorozódtak.
„Túl sok ételmérgezés és rosszul lét történt ahhoz, hogy ne szenteljünk figyelmet a problémának” – kezdte a Marler. „Ezek azok a termékek, amelyeket soha nem ennék meg” – tette hozzá.
Közel harminc baktérium bújik meg a csírákban, köztül az E.coli is.