Jump to content

Támogatni kell a magyar kis- és középvállalkozásokat

2014. 03. 12. 11:27

Támogatni kell a magyar kis- és közepes vállalkozásokat, amelyek a külföldi óriáscégeknél jobban bírják a piaci versenyt és nehezebb gazdasági körülmények között is helyben maradnak - jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter egy új ipari park pénteki avató ünnepségén, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyesen. Fazekas Sándor emlékeztetett: ahogy országszerte, úgy ebben a térségben is munkáltatóként meghatározó jelentőségű szocialista nagyvállalatokat "sodort el a rendszerváltás". Fontos, hogy ezek helyét és szerepét kezdik átvenni újonnan létrejövő kisebb társaságok, amelyek a közfoglalkoztatás lehetősége mellett a versenyszférában is egyre több munkahelyet teremtenek.

Mint mondta, támogatni kell ezeket a zömében magyar kis- és közepes vállalkozásokat, melyek a külföldi óriáscégeknél jobban bírják a piaci versenyt és nehezebb gazdasági körülmények között sem "csomagolnak össze és költöztetik más országba" üzemeiket. Fazekas Sándor szerint a pénteken átadott, 17 hektáros ipari park komoly perspektíva a kunsági kisváros számára, biztos sikerre van ítélve, hiszen már több biztos befektető és érdeklődő jelentkezett a területre, amely különösen az élelmiszeripari beruházások számára nyújt jó lehetőséget.

Az eseményen a tárcavezető átadta a helyi önkormányzat 1,8 milliárd forintos adósságállományának állami átvállalásáról szóló bizonyságlevelet is. Kijelentette: a kormány a hitelkonszolidációval is segíti a fejlődés időszakába lépett Kunhegyes terveinek megvalósítását.

Szabó András polgármester az adósságrendezésről szólva kiemelte: a település fél évszázad után szabadult meg pénzügyi terheitől. Az ipari parkról elmondta: a már biztos betelepülők közül lesz egészségügyi papírokat előállító, ásványvíz palackozó, fűtőberendezéseket gyártó és pellet-, valamint brikettgyártó üzem is.

Ide települ egy napraforgó feldolgozással foglalkozó magyar-kínai cég is, itt hozza létre közép-európai központját. Az újabb érdeklődők között pedig egy tisztán kínai tulajdonú gombatermesztő vállalkozás is van. Közölte: a társaságok közül három jelentős összegű uniós és állami pályázati támogatást nyert el. A vezető elmondta: a jelentkezőknek ingyen adtak 5000-15 000 négyzetméteres területet. Az első 5-6 cég beindulásától 100-150 új munkahelyet remélnek – tette hozzá.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/MTI