Jump to content

Pál Csaba kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat

2014. 05. 27. 11:12

Pál Csaba kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat. A tudományos elismerést hétfőn adta át két Nobel-díjas biokémikus, Ada Yonath és Aaron Ciechanover Szegeden. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának fiatal kutatója a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának részletes feltérképezéséért nyerte el az elismerést, amelyet második alkalommal adtak át a Nobel-díjasok - tehetséges diákok találkozójának gálaestjén a Szegedi Nemzeti Színházban.

A Szent-Györgyi Talentum Díjat 2013-ban alapította a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány. Az elismerésre érdemes kutatót az alapítvány kuratóriuma az adott évben Szegedre látogató Nobel-díjas kutatókkal közösen választja ki.

A Szent-Györgyi Talentum Díjat az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért adják át. A díjat olyan szegedi tudós kapja, aki – az elismerés névadójához, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan – a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét a Tisza-parti városban végezte.

Pál Csaba biológus 2008 óta vizsgálja újszerű módszerekkel egyes bakteriális fertőzések gyógymódját. Az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia világszerte egyre komolyabb problémát jelent. A szakember munkatársaival igyekszik felderíteni, miként befolyásolja a kórokozók más hatóanyagokkal szembeni érzékenységét egy baktérium alkalmazkodása egy meghatározott antibiotikumhoz.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI