Jump to content

Mellékvese kimerülés? Létezik!

2014. 08. 06. 16:00

Fáradékony, és ingerült? Reggel alig bír felkelni, este pedig képtelen elaludni? Sokat stresszel a mindennapokban? Ha az előző három kérdésből kettőre igen a válasz, nagyon valószínű, hogy mellékvese kimerülése van!

A mellékvese kimerüléssel keveset foglalkozik az orvostudomány, mintha nem létező probléma lenne. Pedig igen is sok dologra magyarázatot ad, ennek az aprócska, a vesék tetején elhelyezkedő szervrésznek a kimerülése.

A tünetek kialakulásában a stresszes életmód játszik leginkább közre, ami az állandóan magas kortizol szintet eredményezi. Ugyanakkor szerepet játszik a kialvatlanság, krónikus és immunbetegség is, illetve a felszívódási zavarokat okozó étel-intolerancia is. Összességében az olyan folyamatok merítik ki a mellékvesét, amelyek állandó megterhelést, stresszt okoznak a szervezetben. Ha egy idő után, állandósul szervezeti megterhelés – de próbálnánk könnyíteni élethelyzetünkön, lehet nem járunk sikerrel, mert a mellékvese fenntartja az állapotot, mert kimerült.

A tünetei leggyakrabban a felkelés, elalvás nehézségeiben jelentkeznek, illetve az étvágytalanságban. Folytonosan a sós ételeket és édességeket kívánja a szervezet. A korábban megterhelést nem jelentő séták, sport vagy egyéb mozgásformák, kimerítően hatnak. Kellemetlen szívdobogás érzet alakulhat ki, még akkor is, ha a vérnyomás tartósan alacsony emiatt. Rosszabb esetben a menstruáció kimarathat, a szervezet immunvédelmi rendszere romlik. Ha a mellékvese teljesen kimerül az állandóan termelődő kortizol és az aldoszteron magas szintje miatt a legkülönbözőbb, akár nyugalmi esetekben is adrenalin löketek sokkolják a testet, amelyek tovább fokozzák a már állandósult szorongási vagy stressz tüneteket.

A megoldás drasztikus esetben a hormonszedés, de vannak ennél sokkal ésszerűbb és természetesebb gyógymódjai. Először is muszáj az étkezést szabályozni. Muszáj enni, még akkor is, ha az ember nem kívánja, de tudja, hogy optimális esetben enni kéne. Meg kell találni a stresszt kiváltó okot, és lépésekben száműzni. Hangsúlyt kell fektetni a stressz levezetésre, aminek kiváló formája a sport. Amint az energiaszint rendeződik, a kedélyállapot is javulni fog. Ez után, törekedni kell az egyensúly fenntartására.