Jump to content

A Shaolinok világa

2014. 09. 16. 09:00

A Shaolinok világa még a mai napig megőrizte viszonylagos zártságát. Ugyan a templom kapuit megnyitották a turisták előtt, de szerencsére ez nem befolyásolta az évszázadokra visszamenő szerzetesi létformát.

A Shaolin szerzetesek élete szervesen kötődik a Kung Fu, a gyógyítás, és meditálás, illetve az ősi kínai hagyományokhoz. Olyan keleti filozófiát követnek, mely a harcművészetet nem az erőszak oldaláról közelíti meg, hanem az önvédelemre helyezi a hangsúlyt, valamint a test, a szellem és a lélek harmóniájára törekszik.Épp ezért a Kung Fu, jócskán eltér a nyugaton megszokott küzdősportoktól. A Shaolin kolostorokban, nem meglepő, ha valaki egész életét a zárt kapuk mögött élte le, mivel a külvilágtól elszigetelve töltötték mindennapjaikat, buddhista hagyományokat ápolva.
Shaolinná válni, azonban nem könnyű. Nem mindenkit tartanak alkalmasnak a szerzetesi életformára. A mesterek a legjobb fizika, lelki, és karmával megáldottakat választják ki. A kolostorban élő gyerekek beavatási szertartáson vesznek részt, és fogadalmat tesznek. Ezután kezdetét veszi a tanulási folyamat. Minden alapja az önfegyelem és a kitartás. A mesterek ezt különböző módszerekkel „edzik” a tanítványokba. Ilyen, pl.: a több kilométeren át tartó futás hegymenetnek, ahol a legjobban lemérhető, ki mennyire kitartó, de a meditáció, és önismeret is fontos elem a fizikai kondíció mellett. Mára már a 18 éves korban a tanítvány eldöntheti, hogy a kolostor falain belül fog élni, vagy "világi" szerzetes lesz.

Napjainkra már a templom nagy része látogatható, ami némelyes bepillantást enged a mindennapjaikba. Hazánkban is található Shaolin falu, és iskola, ahol a gyerekek megtanulnak kitartóvá válni, önfegyelmet gyakorolni, és meditálni is többek között.