Jump to content

Házasság vagy karrier?

2014. 09. 23. 12:30

Karrier vagy család? A mai társadalmi berendezkedésben a kettő együtt nem valósítható meg. Sem férfi, sem nő számára nem valósítható meg az, hogy remek karriert fusson be, kiváló családi élet mellet. Miért?

A hagyományos családmodellek már nagyon rég bemondták az unalmast. Ez elég nagy baj, mert kevesebb idő, és figyelem jut a családra, ha van. Sokkal több időt töltünk a munkahelyen, mint kellene, túlhajszolttá, stresszessé, idegileg kimerültté válunk, hiszen pénzt akarunk, sikert és emellett sikeres családot. De a kettő együtt nem megy.Szétszakadni senki sem tud, és minden irányban megfelelni. Ezért gyakori, hogy a karrier felülírja a családot. De mi ennek az oka?
A kérdésre adott válaszok közül a leggyakoribb indokok az, hogy sokan stabilitásra törekszenek, mielőtt családalapításra adnák a fejünket, vagy épp az, hogy érzelmileg még nem állnak készen. Valamilyen szinten mind két indok megérhető, hiszen senki sem akar a bizonytalan világba gyermeket szülni. Egy gyerek mellett nem lehet házra, kocsira gyűjteni. Nem beszélve arról, hogy 100%-ig biztosnak kell lenni abban, akivel tervezed leélni az életed.
Az érzelmi érettség azért fontos, mert egy gyerek, és egy házasság megváltoztatja az életet. A gyerek felborítja a mindennapi rutint, figyelmet követel, és sok felelősséggel jár. Egy olyan ember, aki viszont tudatosan, jó anyagi háttérbe és egzisztenciális viszonyba akar utódot, nem lesz gondja a felelősség vállalással sem. De vajon meddig várhatunk, és foghatunk mindent a kételyekre?

(A kép orrása: http://nie-jenite.bg/)