Jump to content

A jó futócipő kiválasztása

2014. 09. 30. 12:30

A hidegebb, csípős reggelek vagy esték kiválóak egy kis futásra. Nincs tűző napsütés, nem olvadunk az aszfalthoz, egyszerűen csak kellemesen kocogunk. Ám mielőtt húzná is a nyúlcipőt, érdemes átgondolni, hogy megfelelő lábbelivel rendelkezik-e a futáshoz!

 

A kezdő futó vagy hobbifutó, vagy nevezhetjük annak is, aki néha-néha ráveszi magát arra, hogy sportoljon, nem sokat törődik a megfelelő cipőválasztással. Előkap egy cipőt a szekrényből, ami nagyjából belefér az edzőcipő kategóriába és már indul is. Na, ez az, amit nem szabad csinálni, mert így csak plusz terhelést rovunk a szervezetre. Egy-két szenvedős futás után nem biztos, hogy újra lekívánkozik majd sportolni. Ugyanis, a rossz cipő megkeserítheti, az amúgy remek edzésforma minden lépését, és gyakran térd vagy lábfájáshoz vezet.

A nem megfelelő cipő kényelmetlen, nem tartja jól a lábat, és jobban igénybe veszi, mint amennyire valójában kéne.

Milyen a jó futócipő? Először is mindenkinek más és más a bevált. Érdemes olyan sportboltba ellátogatni, ahol több márka is felsorakozik és még az eladótól – aki remélhetőleg ért is hozzá – szakszerű segítséget kaphatunk. Fontos, hogy az adott terephez válasszunk cipőt, jó méretben, és nem érdemes spórolni a vásárláskor, mert esetleg ugyan az lehet az eredmény, mint a nem rendeltetésszerű cipő futásra alkalmazásakor.

A talpforma alapján is érdemes cipőt választani. Erről a következő cikkben bővebben.

(A kép forrása: http://cdn-media-2.lifehack.org/)