Jump to content

Kettlebell, egy igazán hatékony edzésforma!

2014. 10. 11. 12:30

A kettlebell edzés nemrég indult hódító körútjára kishazánkban, úgyhogy ha még nem hallott róla, ne habozzon tovább olvasni!

A kettlebell maga az eszköz megnevezése, amivel az edzés folyik. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy öntöttvas medicinlabdát, egy kis fogantyúval. A mozgásforma létrejöttét egy orosz edzőpárosnak kell megköszönni, akik már az 1700-as évektől kezdve előszeretettel alkalmazták.

Ez az edzésforma nem hasonlítható a megszokott edzőtermes vagy saját testsúlyos edzéshez. Nagy kitartást igényel, de megéri, mert fizikum látványosan módosul, és az állóképesség is nagyban javul. Nemhiába használták ezt súlyzó gyanánt az orosz katonák…
Azok számára is ajánlott a kettlebell, akik korábban nem sportoltak intenzíven, mert ennél az edzéstípusnál is van kezdő, közepes, és haladó szint. A túlsúllyal küzdők számra ideális, mert hamar látványos súlycsökkenés látszódik. A vékony testalkatúak számára az izmok szálkásítására, fejlesztésére kiváló.

Nagy előnye, hogy használatakor – mivel a fogás nem a tengelyen történik, messze esik a súlyzó középpontjától - folyamatos koordinációt, mentális összpontosítást és nagy erőkifejtést igényel már pusztán a helyes tartás is, ami csak más izomcsoportok bevonásával érhető el. Megdolgoztatja a gerinc környéki mélyizmokat, a mély hátizmokat, a has és a csípő izmait, ez erős és stabil törzset eredményez, ami minden erő alapja.

Ha teheti, próbálja ki, nem veszít vele semmit, és legalább mozog egy jót!


(A kép forrása: http://fit-life.com.au/)