Jump to content

American style

2014. 11. 12. 09:00

„Land of freedom” magyarul annyit tesz, mint a szabadság földje. Sokan nevezik így Amerikát és mennyire igaz ez az ottaniak életvitelére. Ha Önnek ajánlanának egy másik nagyobb városban egy jól fizető állást, elköltözne? Nos, egy amerikai biztosan szedné a cókmókját és elköltözne. Na de miért képesek ők ilyen egyszerűen „továbblépni”?

Általánosítani persze nem szabad. Viszont fogalmazhatunk úgy, hogy itthon a lakosság nagy részére nem jellemző az, hogy egy munka miatt elszakadna a lakhelyétől, a családot és a barátokat hátrahagyva, egyik napról a másikra. Majd hirtelen mindezt pár száz kilométerrel arrébb újra teremti, egyszóval új életet kezd.

A magyar mentalitás egyszerűen nem ilyen. Ez leginkább abból fakad, hogy igazán azt érezzük a miénknek, amire rá van írva a nevünk, amit megveszünk és birtoklunk. Pl.: egy bérelt lakást sosem érezhetünk igazán a miénknek, ellentétben egy olyan otthonnal, ami a sajátunk, a mi nevünk van „ráírva”. A birtoklás vágya az ember létezésétől kezdve jelen van, ám a mi kultúránkba azért gyökerezhet ilyen mélyen, mert a háborúkat és rendszerváltást a követően az emberektől mindent elvettek, ami nem a sajátja volt, bár szélsőséges esetben még azt is. Talán ez lehet az igazi oka annak, hogy anyáink miért sulykolták kiskortól kezdve, hogy ha felnövünk, legyen lakásunk, autónk. Hiszen amin a neved díszeleg, azt már nem vehetik el olyan egyszerűen. Így nem csoda, ha képtelenek vagyunk kiszakadni a sok energiával és munkával felépített családi fészekből, és biztonságot nyújtó családi, baráti körből.

Amerikában ez teljesen másképp van. Az emberek nagy részének nincs saját ingatlana, egy életet képesek bérlakásban leélni, úgy, hogy talán nem is zavarja őket. De miért zavarná? Ott a társadalmi berendezkedést ezt tette lehetővé. Ez a magyarázata annak, amiért minden tépelődés és elmélkedés nélkül egy amerikai másik államba költözni, és egy tejesen új életet –minden sínylődés nélkül – újra felépíteni.


(A kép forrása: http://www.prosportstickers.com/)