Jump to content

Biomedikus eszközök forradalmasíthatják az egészségügyi állapot mérést

2015. 01. 03. 19:00

A közeli jövőben hordható eszközökkel válik folyamatosan figyelhetővé a szervezet pillanatnyi és általános állapota. Legyen szó zokniról, óráról, gyűrűről, mindegyik képes lesz high-tech kütyüként információt közölni az egészségügyi állapotról.

A zsebben is könnyedén megbúvó eszközök képesek lesznek hitelesen mérni a szívverést, vérnyomást, a súlyváltozást, és minden egyéb olyan fontos szervezetet érintő tényezőt, amelyhez eddig orvosra volt szükség. Arról azonban kevés információt találni, hogy a szerkezetek ki is elemzik a kapott értéket, vagy csak tájékoztató jelleggel szolgálnak.

A Sensoria cég által kifejlesztett zoknit már a tavalyi év nyarától meg lehet vásárolni. A szuper fuszekli hordása futás közben ajánlott, ugyanis az méri a szívverést, illetve a csontokra és ízületekre gyakorolt terhelést.

Nem csak mozgás közben, hanem a pihenés, alvás során is mérhető a szervezet állapota. A Withings cég erre specializálódott, és az alvás közben megfigyelés mellett, még az alvóhelyiségben uralkodó környezeti hatásokat is számon tartja. Az Aurának (2.kép) keresztelt szerkezet méri az alvás közbeni légzési és szívverési rátát, emellett még a zajszennyezést a fény mennyiségét és a hőmérséklet szintjét is rögzíti.

A Polar V800-as óra is hasonló képességekkel bír, kiegészítve azt számos hasznos dologgal, mint pl. a személyes teljesítőképesség, a haladási sebesség, az elégetett kalória mennyiségét.

A szakértők szerint az ilyen és ehhez hasonló szerkezetek egyfajta „life coach” szerepet is betölthetnek a ember életében. Ez alatt azt kell érteni, hogy nem lesz szükség a futáshoz és kondizáshoz –hobbi szinten – edzőre vagy edzőprogramra, mert az óra vagy épp a zokni helyettesíti majd azt, mivel képes lesz erőnlétfejlesztő információkat nyújtani.

(A kép forrása:http://www.technocrazed.com/)