Jump to content

Így kerülheti el az influenzát

2015. 01. 24. 09:00

Az influenza már lassan az ajtón kopogtat, viszont ha szeretné elkerülni a kellemetlen találkozást, akkor jó, ha tudja, mivel előzheti meg.

Az influenzajárvány felbukkanására sajnos évente kétszer legalább számítani kell, ami leginkább az időjárás változékonyságának tudható be. Bizonyos baktériumok az eltérő hőmérsékletet szeretik, jobban, abban terjednek könnyebben. Jelen helyzetben, hasmenéssel, hányással, lázzal járó rosszullét szedi áldozatait.

Először is amit tudni kell: az influenza cseppfertőzéssel terjed, azaz az influenzás beteg köhögéssel és tüsszentéssel terjeszti a vírust, amivel a néhány méteres körzetben lévők , könnyen megfertőződnek. A vírus rövid ideig él a levegőben, majd elpusztul. Ám ha hosszabb ideig egy légtérben tartózkodik egy influenzás beteggel, szellőztessen időközönként, mert azzal csökkentheti a csíraszámot.

A legegyszerűbben úgy lehet védekezni, ha az ember elkerüli a zsúfolt, zárt tereket, vagy megfelelő vitaminkúrával felkészíti a szervezetét. A kézmosás és a forró fürdő is hatásos lehet.

Ha a vitaminkúra mellett dönt, akkor a B6 a B12 vitamin, illetve a cink és a szelén bevitelre ügyeljen, ugyanis a fent említett két B vitamin, az immunrendszer normális működéséért felel, míg a szelén és a cink a vírus legyőzésében játszik kulcsfontosságú szerepet. Ezeket hús és tejtermékekből szerezheti be legegyszerűbben a szervezet.

Ha mégis megfertőződött, akkor érdemes már a kezdeti tünetekkel orvoshoz fordulni, mert a kór előrehaladtával a szövődmények kialakulására is nagyobb az esély, a megfelelő kezelés nélkül.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(A kép forrása: http://www.doctorduharte.com/)