Jump to content

A rejtélyes perui háló

2015. 03. 16. 16:00

Az egyetemista Troy Alexander, a délnyugat-perui kutatóközpont mellett egy rejtélyes hálóra bukkant. Felfedezése futótűzként terjed el világhálón. Lemaradt? Ki ne hagyja!

Az egyedülálló felfedezésről képet készített, és azonnal feltöltötte az internetre, abban bízván, hogy valaki már tapasztalt hasonló képződményt bárhol a világon, hiszen ő maga nem is tudta egészen pontosan, hogy mit talált.

Hamarosan azonban kiderült, hogy eddig még sehol senki nem látott, még csak hasonlót sem. Ránézésre az alig 2 centiméteres képződmény leginkább egy kerítéssel körülvett apró toronyra emlékeztető fészekszerűségnek tűnt.

A coloradói egyetem elismert lepke és pillangószakértő professzorai szerint, valamilyen molylepke építhette ezt a különös kerítést, ugyanis egyes molylepke fajoknál jellemző, hogy afféle szabályos kerítést emelnek a lerakott petéik köré, a peték védelme érdekében. Azonban ezt a szabályos formát ez idáig ők sem látták. Mások úgy gondolták, hogy ez egy bogár félig kész bábja, vagy esetleg egy pók speciális rovarcsapdája. S hogy végül kinek lett igaza?

A rejtélyt Phil Torres, a Tambopata Kutató Központ csapatának vezetője oldotta meg. Munkáját segítették a floridai egyetem rovartan részlegének vezetői és egy őket kísérő fotós, aki dokumentálta a látottakat.

Az expedíció során Peru azon részén - ahol Troy az első hálót felfedezte - a csapat követte a hálók nyomát. Letelepedtek köréjük és éjjel-nappal figyelték, hogy mi szőhette azokat. Az eredmény megdöbbentette a sokat látott szakértőket is, ugyanis kiderült, hogy pók szőtte a tojásai védelmében.

A jelenség különlegessége, hogy ezek a pókok nem csak szimpla tojást raknak, hanem egy speciális zselés anyaggal bevonják azokat, amelyeket elhelyeznek a háló rácsai mögé. A háló azon kívül, hogy védi a rovaroktól a tojásokat, felfogja az őket megkörnyékező apró támadókat, melyek kiváló táplálékként szolgálnak a kifejlett pókoknak. és a majdan kikelőknek egyaránt.

A kis élőlény különleges ténykedését itt tekintheti meg:



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://fc01.deviantart.net//)