Jump to content

Az alacsony pulzusszám nem feltétlenül jelez betegséget

2016. 12. 27. 17:05

Az alacsony pulzusszám kiváltó okai között sok minden állhat. Az idős kor küszöbét átlépve azonban érdemes jobban odafigyelni.

Az orvosi szakzsargonban Bradycardia néven ismert alacsony pulzusszám, azt jelenti, amikor a szívverés kevesebb, mint percenként 60.

Persze ez nem minden esetben kóros. Az egészséges embereknél az alacsony pulzusszámot okozhatja a fizikai edzettség. A kóros, panaszokkal járó alacsony szívverést rendszerint a szívritmust szabályzó sejtek betegségei okozzák. Ezek kialakulhatnak megelőző infarktus, érelmeszesedés, öröklött hajlam és mérgezések miatt.

A betegség jellemzői a percenként hatvannál alacsonyabb pulzusszám mellett, hogy a vérnyomás rendszerint kórosan alacsony. A beteg szédül, gyenge, egyes esetekben elveszti az eszméletét. A szív nem tud megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagot eljuttatni a szervek felé. A szívverés szabálytalanná válhat. Ekkor a beteg mellkasi kellemetlenséget érez, esetleg szívdobogást tapasztal. A ritka szívverés kialakulhat lassan, fokozatosan és rövid időn belül is. Ez utóbbi veszélyesebb, mert a szervezet nem tud megfelelően alkalmazkodni a megváltozott keringéshez. Ritkán olyan súlyos vérellátási zavarok is kialakulhatnak, melyek akár halálhoz is vezethetnek.

A szokásos vizsgálatok a betegség kiderítésére: 24-órás EKG vizsgálat, EKG – elektrokardiogram, Ultrahang vizsgálat "sima".

Az alacsony pulzusszám emelésére, ha az panaszokat okoz a betegnél, gyógyszert adnak. A gyógyszeres kezelés hatására a pulzusszám emelkedik és a vérnyomás is megfelelővé válik. Ha gyógyszeres kezeléssel nem lehet eredményt elérni, pacemakert kell beültetni. Ennek segítségével a szívritmus szabályozhatóvá válik.

 

 

(Forrás: szeniormagazin.hu/ pharmasoft.hu | Kép: todayifoundout.com)