Jump to content

A szolárium káros hatásainak redukálása

2017. 03. 23. 17:05

Itt a tavasz, ami a barnulás szerelmeseit még inkább a szolárium irányába tereli. Elvégre ki ne akarna nyárra napbarnított bőrt? De mit tehetünk, ha barnulnánk, de egészségesek is maradnánk? 

Először is, érdemes a bőrtípusnak megfelelő előírásokat betartani. A világos szemszínű, világos hajú (szőke-vörös)és bőrű, kevés szőrzettel és sok anyajeggyel rendelkező emberek mindig leégnek, maximum 3 perc ajánlott a számukra, de ez sem eredményez maradandó barnulást. Ezzel ellentétben a barna/kreol bőrű sötétebb szemű és hajú emberek 6-15 percet is kibírnak leégés ellen, ez idő alatt pedig láthatóan barnulnak is.

Fontos, hogy első alkalommal mindig rövid időre feküdjünk be a szoláriumba (3-6 perc), majd fokozatosan, ahogy barnul a bőrünk, emeljük a szoláriumozás időtartamát. Ennek az az oka, hogy minél barnább a bőr, annál több UV fény kell ahhoz, hogy tovább barnuljon. A fokozatosság elvét betartva elérhetjük, hogy a bőrünk ne égjen le.

A szolárium csöveinek élettartalma 500-800 óra. Ezután a kisugárzott fény átalakul, és az addig barnaságot okozó fény lassan égetővé válik. A csövek állapotát szabad szemmel nem lehet megállapítani, ezért ajánlatos használat előtt utána érdeklődni.

Szoláriumozás előtt a smink, parfüm eltávolítása a bőrünkről kötelező, mert ezek a kozmetikumok egyrészt tartalmazhatnak UV-szűrő hatóanyagot, ami által nem barnulunk, illetve a meleg hatására kitágult pólusainkba bejutva eltömíthetik azokat, mitesszert vagy akár súlyos allergiás reakciót okozva.

Az UV-sugarak veszélyesek a szemre. Szerepük van a szürke hályog kialakulásában, ezért minden esetben védőszemüveget kell használni, a csövekbe belenézni nem szabad. A gépek által előidézett forróság a szem kiszáradásával járhat.

A szoláriumozás idejére magunkon hagyott ékszer helyén a fehér folton kívül, égés is keletkezhet.

Szoláriumozás után fontos a folyadékpótlásra is gondolni, főként az alacsony vérnyomással rendelkezők esetén. Nekik inkább a fekvő szolárium ajánlott.

A tartós gyógyszerfogyasztóknak szolárium használat előtt, orvosi konzultáció szükséges, mert nagyon sok gyógyszer fényérzékenységet vált ki.

Várandóság esetén nem ajánlott a használata!

Bőrbetegségek, sebek, herpesz, fertőző bőrbetegségek esetén a szolárium használata TILOS!

Valamint kozmetikai kezelések előtt, illetve utána néhány napig sem javasolt a szolárium használata.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

 

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)