Jump to content

Még kevesebb lesz a munkahelyi hiányzás

2017. 10. 06. 09:05

Egyszerűen lehet csökkenteni a munkahelyi hiányzások számát már csak azzal is, ha odafigyelünk a levegő minőségére. Ezen kívül a megfelelő irodai körülményekkel jelentősen lehet fokozni a dolgozók teljesítményét is.

Akár 35 százalékkal is csökkenthető a rövid, betegség miatti hiányzások száma az irodahelyiségek kellően hatékony szellőztetésnek köszönhetően a World Green Buildings Council (WGBC) legfrissebb felmérései szerint. A korszerű gépi szellőztetés legfőbb feladata, hogy egészséges levegőt nyújtson az épületben tartózkodók számára, különösen azoknak a dolgozóknak, akik napi nyolc-tíz órát töltenek az adott irodaházban. Emellett az olyan általános tünetekért is a rossz szellőztetés okolható, mint a fejfájás, fáradtság, vagy épp a szemek, a torok és a tüdő irritációja - vélik a Lindab szakértői.

„Minden munkavállalónak alapvető joga, hogy biztonságos és egészséges munkahelyen dolgozzon. Az irodaházakban ezért gondoskodni kell a külső porszennyezések, a bent termelődő széndioxid-túltermelődés és a különféle irodai gépek – nyomtatók, fénymásolók – okozta káros kibocsátás mérsékléséről is. Minderre a modern, komplex szellőztetőrendszerek kínálnak megoldást” – mondta Mikó András, a Lindab Kft. ügyvezető igazgatója és vezető légtechnikai szakértője.

Magyarországon az Egészségügyi Minisztérium és a Szociális és Családügyi Minisztérium „a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről” szóló együttes rendelete (3/2002 (II. 8.)), valamint a Munkavédelmi törvény határozza meg az elvárt követelményeket. E szerint a zárt munkahelyek szellőztetése során figyelembe kell venni a légszennyezettség mértékét, illetve az egy időegység alatt felszabaduló szennyezőanyag tömegét és a helyiség térfogatát. Ezek alapján tervezhető meg a befúvandó légmennyiség optimális szintje.

A felmérések szerint az irodai munkavégzési hatékonyság is mintegy tíz százalékkal javulhat a korszerű gépi irodaszellőztetésnek köszönhetően. A megfelelő frisslevegő-ellátás, illetve a porszennyezés kiszűrése nélkül ugyanis a gépeléstől a feladatok átlátásáig és elsajátításáig terjedő tevékenységek jóval több időt vesznek igénybe. A helyzetet tovább súlyosbíthatja a helyiségek rossz hőmérséklet-szabályozása is: a kutatások szerint a túl hűvös helyiségekben négy, a túl meleg irodákban pedig hat százalékkal csökkenhet a munkahatékonyság. Éppen ezért az automatikus üzemű szellőztetés egyre inkább alapkövetelménnyé válik a hazai irodaház-építéseknél is.

(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)