Jump to content

Rossz közérzet és fáradtság – az ősz „betegsége”?

2017. 10. 28. 16:00

Tavasszal és ősszel a levertség és kedvtelenség vagy épp kedélyingadozás szinte a mindennapok részévé válik. Azonban van, akiknél ez nem átmentei állapot, sőt. Miként válik betegséggé a hétköznapi fáradtság?

Gyakran előfordul betegeknél, hogy fáradtak és rossz a közérzetük. A fáradtság kialakulásában szerepet játszhat a szervezet betegség idején való fokozottabb igénybevétele, a táplálkozás és az energiaháztartás zavara, valamint egyéb tényezők. A rossz közérzetet az idegrendszerben az oda érkező ingerek összessége alakítja ki.

A betegség oka

A fáradtságot kiválthatja a szervezet energiafelhasználásának a fokozódása, a csökkent energia-bevitel és a kóros energiafelhasználás. Egyes esetekben a szervezetben felszaporodó méreganyagok vagy a szervezet ionháztartásának a zavara váltja ki a fáradtságot. A rossz közérzet kialakulásában közrejátszik a betegség során a szervezet külső és a belső összhangjának felborulása. Az érintett nem tudja elvégezni a napi munkáját, fájdalom és gyengeség gyötri.

A betegség tünetei

A betegség súlyosságától és fennállásától függően különböző fokú fáradtság jelentkezhet. Enyhébb fáradtság esetén a beteg csak a nagyobb megterhelésnek nem tud eleget tenni, súlyosabb fáradtság a beteget ágyhoz köti, ahonnan még az alapvető szükségletek elvégzéséhez sem tud felkelni. A rossz közérzetű betegnél nem jelentkezik kifejezett fájdalom vagy testi panasz, de érzi azt, hogy a szervezetben nincs valami rendjén.

A panaszokat az alapbetegség megszüntetésével, pihenéssel, egészséges, vitamindús étrend fogyasztásával lehet orvosolni.

A betegséggel együtt jár a fáradtság a legtöbb esetben. Ha a panasz akadályozza a mindennapi munka elvégzését, ajánlott ágyban kipihenni a betegség okozta fokozott megterhelést.

 

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)