Jump to content

Mennyi az annyi itthon, avagy a tejfogyasztás mércéje

2017. 11. 11. 09:05

Meglepő, hogy a tej, a túró és a kefir hazájában mennyire elenyésző mennyiséget fogyasztunk, az amúgy létfontosságú tejtermékekből.

A magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. Felnőtteknek 1 adag 2 dl tejnek, vagy ugyanennyi joghurtnak, kefirnek, 5 dkg túrónak vagy 3 dkg sajtnak felel meg. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) adatai alapján a hazai lakosság 84%-ánál a tej és a tejtermékek bevitele nem éri el az ajánlott értéket. A felnőttek 10%-a nem fogyaszt tejet, 62%-a pedig savanyított tejkészítményt. A 2014-es vizsgálat szerint a magyar felnőtt napi átlagos tej- és tejtermékfogyasztását az alábbi ábra szemlélteti – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a hozzáadott cukor energiatartalma a teljes energiabevitel kevesebb mint 10%-a legyen, valamint a kevesebb mint 5%-ára való csökkentése további egészségügyi előnyökkel járhat. A hozzáadott cukor felvétele növeli a fogszuvasodás kockázatát, illetve a magas energia- és hozzáadott cukor-tartalmú ételek és italok hozzájárulnak az egészségi kockázatot jelentő testtömeggyarapodáshoz is, ami túlsúlyt, illetve elhízást jelent. Fontos kiemelni, hogy a 2014-es országos felmérés szerint a felnőttek hozzáadott cukor bevitelének csupán 3%-a származik tejtermékfogyasztásból. A napi energiabevitelünk 8,2%-át a hozzáadott cukor (50,4 g/nap) adja, illetve 0,2%-át a tejből és tejtermékekből származó hozzáadott cukorral (1,3 g/nap) visszük be.

(Forrás: biokalauz.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)