Jump to content

A gyógyítási szándékkal alkalmazott léböjtök hatásai I.rész

2017. 11. 14. 09:05

A mostanában divatos léböjtkúrák komoly történelemre tekintenek vissza az orvoslás történelmében is. Ezek közül a legérdekesebbeket vettük górcső alá.

Az UptoDate orvosi adatbázisban talált kutatások a gyógyításra alkalmazott böjtöket, általában léböjtöket veszik nagyító alá. Leggyakrabban daganatos megbetegedéseknél fordulnak a betegek a különböző böjti kezelések felé (90%). Egy szisztematikus szakirodalmi áttekintés szerint a sokféle alternatív étrendi kezelések közül egyikre sincs meggyőző bizonyíték, hogy gyógyítanák a daganatos betegségségeket, illetve szignifikánsan meghosszabbítanák az élettartamot.

Breuss-féle koplalókúra

Az egyik ilyen daganatos betegek által alkalmazott böjti módszer a Breuss-féle koplalókúra, mely szerint a daganatos megbetegedéseket az általunk elfogyasztott táplálékok okozzák és így a kialakult daganatot ki kell éheztetni. Elmélete szerint a daganat abból a szilárd ételből él, amit az ember magához vesz. 42 napig csakzöldséglevet és gyógyteát lehet inni. Hatásáról nincsenek bizonyítékok és a kúra kaheksziához, súlyos testi leromláshoz, senyvedéshez vezet.

Hübner munkatársaival összegyűjtötte a daganatterápiában alkalmazott alternatív étrendeket, közöttük a böjti kúrákat és összehasonlította azok ajánlását az ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism, Európai Klinikai Táplálási és Anyagcsere Társaság) daganatos betegek táplálására vonatkozó ajánlásával.

Az irodalomkutatás alapján kijelenthető, hogy a Breuss-féle daganatkeletkezésre (karcinogenézisre) vonatkozó laikus nézet nem egyezik a tudomány által leírt daganatkeletkezéssel. Hatása nem bizonyított kontrollált klinikai tanulmányokkal, illetve súlyos malnutrició (alultápláltság) kialakulásához vezethet, így nem alkalmazható a daganatos betegek gyógyításában. Hübner és munkacsoportja ugyanebben a cikkben áttekintette a többi alternatív daganat terápiában alkalmazott böjti kúrákat is. Ez alapján szintén nem igazolt hatású, ellenben veszélyes és alultápláltságot okozó lehet a nyers koszt, „a böjtölés a gyógyulásért”, a Budwig-étrend, a Gerson-terápia, a makrobiotikus és a ketogén étrend daganatos betegségekben.

(Forrás: biokalauz.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)