Jump to content

Abszurd összefüggés: az online vásárlás és a romló izomzat kapcsolata

2017. 11. 20. 17:35

Manapság elég két kattintás és az ebéd máris a konyhában, a bevásárlás a hűtőben a ruha pedig a szekrényben várakozik a sorára. Az internet nyújtotta kényelmes online shoppingnak, azonban megdöbbentő hatása van az izomzatra.

Ki ne szeretne online vásárolgatni? Egyrészről megszabadulunk a nehéz dolgok emelgetésétől, másrészről az utazás hosszúságát, a tömeg nyüzsgését és az időráfordítás sokaságának triumvirátusát is elkerülhetjük. Viszont nem akármilyen hátulütője van a fenemód nagy kényelmességnek.

Sorvadó izmok, erősödő online vásárlás?

A  Chartered Society of Physiotherapy (CSP) kutatás szerint az online vásárlás térnyerése óta az emberek izomzatának állapota rohamos romlásnak indult. A CSP által végzett 2000 angliai lakost számláló kutatásából kiderült, hogy a résztvevők 24 százaléka azt állította, hogy soha nem végez erősítő gyakorlatot a hét folyamán, míg 9 százalék csak néhány naponta egyszer. Ez utóbbinak nagy részét a boltba, plázába való mozgás tette ki.

A nemzeti aktivitás iránymutatása azonban mást ír elő, mint ami a kutatásból kiderült. A guidelines ajánlása szerint hetente minimum két különböző fajta edzést kellene végezni vagy minimum 150 percnyi aktív testmozgást. A szakértők szerint a 64 év felettiek számára a napi előírt mozgásmennyiség a bevásárlással és a termékek hazavitelével kiváltható, ám az online vásárlás miatt – ami az idősek körében is igen kedvelt az országban – ez is kiesett a listáról.

Az idő előrehaladtával a mozgásszegény életmód a testre számos módon hat. A kutatásból kiderült, hogy minél kevesebbszer mozdulunk ki az ötvenes évek beköszönte után, annál nagyobb eséllyel vagyunk kitéve az izomzat romlásának, és az izomtónus elvesztésének.

A helyzeten nem segít az okoseszközök elterjedése és az online vásárlás térnyerése sem. A kötelező mindennapi bevásárlás ugyanis a szükséges napi mozgásmennyiség közel 10 százalékát lefedte, a csomagok és a bevásárolt termékek hazaicipelése pedig a másik 10-15 százalékot tette ki.

„Ezek egyszerű, hétköznapi dolgoknak tűnhetnek, de a számos felmérés támasztja alá, ezek szükségességét, az egészség megőrzésének szempontjából” – mondta az IFL-nek Dr Justin Varney, az Adult Health and Public Health England vezetője.

S noha az online vásárlás lényegesen kényelmesebb, egyszerűbb, idő- és energiahatékonyabb, azért nem szabad megfeledkezni a testmozgásról sem. Ha tudjuk, hogy aznap nem jutunk le az edzőterembe, vagy csak egyet futni, akkor legalább a bevásárlást ne online intézzük, hanem battyogjunk el a boltba, és mozgassuk meg az izmaink, még a leghétköznapibb tevékenységgel is

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)