Jump to content

Az e-cigi kevésbé káros a magzatnak?

2017. 11. 21. 09:05

Köztudott tény, hogy a dohányzás árt a fejlődő életnek. De mi a helyzet a káros füstölgés alternatívájaként szolgáló e-cigarettával?

A WHO egy tanulmányában egészségügyi katasztrófának nevezte a dohányzást, és az igazságtól nem is áll messze eme kijelentés. Valóban katasztrofális hatása van a bagózásnak, főként, ha terhes kismama gyújt rá.

A dohányfüst és a magzat

A cigaretta számos egészségkárosító hatása közül talán kisebb teret kapnak a terhesség alatt jelenlévők, mint például a halvaszületés, a koraszülés, a légzési problémák, a májbetegség vagy az idegrendszer és agy működésében fellépő zavarok.

Mindezek kialakulása többek közt annak tudható be, hogy a dohányfüst a terhes kismama szervezetében lassítja a vérben az oxigénellátást, ami így befolyással van a magzathoz jutó tápanyag mennyiségére és milyenségére. A megfelelő tápanyag nélkül a magzat nem tud fejlődni. A nem megfelelő oxigén és tápanyagellátottság mellett a szén-monoxid átjut a méhlepényen keresztül és bekerül a magzat vérébe, ami miatt a kicsi szervezete a hemoglobint nem köti meg megfelelően.

Milyen a magzatnak, hogyha az anyukája rágyújt? Gyakorlatilag olyan, mintha ő maga is arra lenne kényszerítve, hogy elszívja azt a szál cigarettát.

Az e-cigi nem is cigi?

A Plos One tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint a dohányzás alternatívájaként emlegetett elektromos cigi sem tűnik egészségesebb választásnak a magzat szempontjából, sőt. Nagyjából azonos születési rendellenességeket képes okozni, mint a hagyományos cigaretta. Szóval az a tévhit, miszerint kevéssé ártalmas az elektromos cigi a terhesség alatt, megdőlni látszik.

A felnőttek körében végzett kutatások már arról beszámoltak, hogy az e-cigaretta nikotinmentes változata is képes súlyos tüdőproblémákat okozni, viszont legutóbb az is kiderült, hogy az e-cigiző kismamák gyermekei nagyobb eséllyel lesznek asztmásak.

Sőt a nikotinmentes termékek nagyobb génexpressziós változásokat idéznek elő, mint a nikotintartalommal nem rendelkező aeroszolok. Számos szakember veszélyesebbnek kiáltja ki az elektromos cigarettákat, mint a hagyományosat, a magzat egészségének szempontjából.

Természetesen ez nem mentség arra, hogy az ember bármilyen formában dohányozzon a terhesség alatt, mert mint ahogy az feljebb is írva volt, az pontosan olyan, mintha még a meg nem született kisbabának kellene elszívni egy szál cigarettát.

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)