Jump to content

21 nap a fogyás titka

2016. 04. 04. 16:59

Kínozzuk magunkat időről időre. Fogyunk, majd visszahízzuk. Kudarcként éljük meg, majd feladjuk, hogy aztán mégis újra kezdjünk mindent elölről. De mi áll a dolgok hátterében?

Magyarországon háromból két felnőtt súlyproblémákkal küzd, annak ellenére, hogy a legfrissebb kutatások szerint 97 százalékuk fogyókúrázott már. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy drasztikus szénhidrátmegvonással vagy az 1-2 hetes csodadiétákkal egyenes út vezet a hosszan tartó karcsúsághoz. Ez azonban nincs így Györki Niké dietetikus és Katus Attila életmód-tanácsadó szerint.

Ez a gond az 1-2 hetes „sikerdiétákkal”

A gyors sikert ígérő hangzatos diétákkal az a probléma, hogy sokszor többet ártanak, mint használnak. Hiányos táplálkozáshoz vezetnek, felborítják és lelassítják az anyagcserét, így garantált, hogy azt a pár kilót, amit leküzdöttünk magunkról, gyorsan visszahízzuk, netán még több kiló pluszt is. A fogyás legideálisabb üteme heti 0,5-1 kilogramm, ezt mindig érdemes szem előtt tartani.

Elcsépelten hangzik, de így van: a fogyáshoz enni kell

Ahhoz, hogy fogyjunk, enni kell. Szénhidrátot is, mert szervezetünk fő energiaforrása. Napi energiaszükségletünk 50-55 százalékát a szénhidrátoknak kell kitenni, 25-30 százalékát a zsíroknak és 15 százalékát a fehérjéknek – mondták a megkérdezett szakemberek.

Györki Niké szerint a fogyókúra alatt is napi 140-160 gramm szénhidrátot minimum érdemes fogyasztani, de a diéta mindig egyénre szabott, igazodik a nemhez, a korhoz és fizikai aktivitáshoz. Katus Attila is úgy látja, hogy 100 gramm alá semmiképpen nem érdemes menni. Az viszont nem mindegy, hogy milyen szénhidrátot eszünk. Nem fehérlisztből és cukorból készült kakaós csigákat kell fogyasztani, hanem teljes kiőrlésű gabonaféléket, barna rizst, burgonyát csak háromnaponta, de ez is kiváltható a csicsókával, ami ideálisabb választás a krumplinál. A kukoricát és borsót is fogyaszthatjuk mértékkel, a lényeg az, hogy a cukrot, mézet, barnacukrot vagy nádcukrot nagyon keveset tartalmazzanak étkezéseink.

Ezért kell egy nap ötször enni

Legalább négy étkezésünkben szerepeljenek zöldségek és kettőben gyümölcsök naponta – hangsúlyozta Györki Niké. Érdemes egy nap alatt legalább ötször étkezni, mert minden étkezés alapanyagcsere-fokozó hatással bír. Fontos, hogy senki ne csökkentse az étkezéseinek számát három alá, mert a kevés és ritka táplálkozás annyira belassítja az anyagcserét, hogy leáll a fogyás.

S mit érdemes a mozgás terén szem előtt tartani? Holnap kiderül!

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: katesfitnessjourney.com Forrás: biokalauz.hu/hirado.hu)