Jump to content

Egyre közelebb a pécsi naperőmű építése

2014. 01. 02. 10:06

Ha uniós támogatások is kilátásban lesznek, akár már jövő év elején elkezdheti építeni a grandiózus pécsi naperőművet a német-magyar vegyes vállalat. A tervek szerint mintegy kétezer négyfős család éves energiafelhasználását termelhetik így meg. Pécs kiváló adottságokkal rendelkezik egy naperőmű számára, hiszen a napsütéses órák száma magas, az időjárás kellően kedvező ilyen energiaforrások kiaknázására, sokkal jobb, mint Németországban.

Sarkadi Gábor, a pécsi beruházást tervező Sybac-Solar Hungary Kft. projektmenedzsere szerint a terveik megfogalmazódása után elkészítették a talajmechanikai vizsgálatot, amely pozitív eredménnyel zárult. Szintén sikerült megegyezniük az áramszolgáltatóval arról, hogy amint működésbe lendül a pécsi napelempark, a megtermelt energiát átveszik tőlük. A várossal pedig a kiszemelt tüskésréti terület bérleti szerződése aláírásra készen áll.

Amint azt a pécsma.hu már korábban megírta, egy Németország több részén már évek óta, s hazánkban az utóbbi hónapoktól kezdve napelemparkokat üzemeltető német nagyvállalat kezdte el egy pécsi naperőmű tervezését. A cég hazai képviselete Tüskésrétet nézte ki magának: itt több mint húsz focipályányi területet borítana be napelemekkel. A megtermelt energiát eladnák a szolgáltatónak.

A német anyavállalat hazai leányaként a SYBAC-Solar Hungary Kft. tavaly alakult meg Magyarországon. Céljuk, hogy napelemszigeteket, napelemparkokat hozzanak létre nálunk, s hosszú távon a megtermelt energia rendszerbe táplálásával érjenek el nyereséget. Többek között Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban vannak a cégnek működő erőművei; összesen 125 ezer négyfős család éves villamosenergia-felhasználását képesek így előállítani.

Sarkadi beszámolt róla, hogy nálunk az Alföldön Ópusztaszer, Balástya és Pusztaszer térségében három, egyenként 500 kW-os napelemparkot már létrehoztak. Egy-egy ilyen 500-as park villamosenergia-termelése több mint 150, négyfős család éves áramfogyasztására elegendő kapacitást nyújt.

A cég Pécsre továbbra is egy hatalmas, húszhektáros, 7 megawattos létesítményt képzel el. A park nagysága viszont függhet a remélt EU-s támogatások mértékétől, s attól, hogy az energiaszolgáltató mennyiért veszi át a villamos energiát. A cég összesen kétmilliárdot költene a beruházásra, s abban bízik, ennek közel kétharmadát uniós fejlesztési forrásokból tudja megszerezni.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója amondó, erre jó esélye is lehet a társaságnak, ugyanis az unió 2014 és 2020 közötti támogatási ciklusában kiemelten kezeli a zöldenergia előállítására szolgáló beruházások támogatását.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/pecsma.hu