Jump to content

Nyíregyháza bio nagyhatalom lehetne

2014. 01. 07. 10:03

Nyíregyháza zöld megye státuszát is erősítené a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete. A múlt év decemberében Nyíregyházán létrejött egyesület, amelynek egyaránt részesei alapanyag-előállítók és feldolgozók, forgalmazók, K+F munka résztvevők, humán¬erőforrás-szervezők.

Dr. Ratkos József meghatalmazott elnök a hivatalos egyesülés okairól elmondta, megerősítették a keleti nyitás stratégiáját a Lodz-ban megrendezett Natur Food ökotermék kiállításon. A 16 megyei és határon túli magyar ökotermesztő családi vállalkozásnak csapatépítésként is szolgált a sikeres lengyelországi bemutatkozás. Ugyanezt a vonalat erősítette a Földész Fórum nyíregyházi rendezvénye is, ahol a résztvevők átérezték az összetartozás szükségszerűségét közös céljaink megvalósításához.

A szakember szerint pályázati lehetőségek nyílhatnak meg ezután a termelő kisgazdaságok, középvállalkozások és a kapcsolódó területek, mint az öko-, gyógy-, kisállat-gyógyászati-, egyház-, egészség-turizmus számára. Céljuk a munkahelyteremtés, a vidék népmegtartó képességének visszaállítása, egészséges élelmiszer-alapanyag termelése, feldolgozása, az effajta növekvő piaci igények kiszolgálása belföldön és határon túl egyaránt.

Ratkos elmondta, elő akarják segíteni a kelet-közép-európai országok élelmiszer-gazdaságában tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások egymás felé történő gazdasági nyitását. Erősítenék az ökotermesztés szakmai bázisát, s alkalmaznák a biodiverzitás előnyeit.

A szon.hu cikkéből kiderül, szeretnék összehangolni a mezőgazdasági munka társadalmi értékét preferáló taktikai lépéseket, fórumokat, elmélyíteni a „zöld megye” kritériumait feltáró, elemző, jelenlegi reális státuszt reprezentáló publicitást. Fontosnak tartják feltárni a gazdálkodás település szintű esélyeit, s visszavezetni a dolgozni akaró civil szféra tagjait a mezőgazdasági munka területére. Állami tehervállalással a háttérben segíteni akarnak a megyei tájra adaptálódott növénytermesztés, állattenyésztés, erdészet, halászat és vadászat feltételeinek kialakításában.

„A munkaerő-foglalkoztatás a meglévő bio területeken idő- és munkaigényes, ám a jól jövedelmező kultúrákban ez kiemelt célunk, miként egy szolgáltató központ kialakítása is, ahol az együtt-termelés igényeinek kiszolgálása mellett lehetőség nyílna kísérletek beállítására, valamint olyan képzésre, amely során konvencionális termelők válhatnának öko termelővé” – mondta a meghatalmazott elnök.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/szon.hu