Jump to content

Fejlesztik a hulladékgazdálkodási eszközparkot Nyíregyházán

2014. 02. 13. 12:43

Több mint egymilliárd forintot fordíthat hulladékgazdálkodási eszközparkjának fejlesztésére a nyíregyházi önkormányzat - jelentette be Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a város polgármestere szerdán a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen sajtótájékoztatón. Az önkormányzati vezető elmondta, hogy az 1 milliárd 20,5 millió forint összegű beruházáshoz a helyhatóság csaknem 970 millió forint pályázati támogatást nyert, ami a költségek 95 százalékát teszi ki. A támogatási szerződés megkötése után a fejlesztés márciusban kezdődik és 2015. júniusáig tart.

A pénzből új szállítójárműveket, rakodógépeket, szelektív hulladékgyűjtő és házi komposztáló edényeket vásárolnak, valamint a számítógéppel vezérelt gyűjtéshez vonalkódos matricákkal, rádiófrekvenciás chipekkel látják el a kukákat.

Kovács Ferenc hangsúlyozta, hogy a fejlesztéssel egy úgynevezett intelligens szelektív hulladékgyűjtő rendszert alakítanak ki a 120 ezer lakosú Nyíregyházán. A város családi házas övezeteiben egyébként 2011-től már szelektíven gyűjti a lakosság a biohulladékokat, amit közcélú komposztálással hasznosítanak.

Batizi Tamás, a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal kabinetfőnöke azt emelte ki, hogy olyan informatikai háttérrel ellátott hulladékgazdálkodási rendszer jön létre, amellyel optimalizálhatják a szállításokat, korszerűbbé tehetik az újrahasznosítást, jelentősen csökkenthetik az esetleges környezetszennyezés veszélyét.

Petró Árpád, a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a város családi házas övezetiben az eddigi zsákos szelektív hulladékgyűjtést felváltja a tárolóedényes, összesen 22 ezer háztartásban.

A kukákat vonalkódos matricákkal és rádiófrekvenciás chipekkel látják el, a szállító járműveket pedig komputeres érzőkelőkkel. Így hatékonyabbá tehetik a szállítást, optimalizálhatják a gépjárművek útvonalának kijelölését, csökkentve az üzemanyag-felhasználásukat. Ezzel a módszerrel továbbá kitudják szűrni a szolgáltatásért nem fizetőket, valamint a chip jelzi azt is, ha az edény tartalmát valaki illegálisan ürítené ki valahol.

Összesen tizenegy modern szállító járművet és rakodó gépet is vásárolnak, valamint a lakosság szemléletformálására is költenek az egymilliárdos fejlesztési összegből. Például a házi komposztálás bevezetésére indítanak kampányt, hogy a zöld hulladékot újrahasznosíthassák a kertes családi házak ingatlantulajdonosai.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/MTI