Jump to content

Európa háttérbe szorult a napenergia piacon

2014. 03. 11. 12:50

A 2012-es visszaesést követően tavaly újabb lendületet vett a globális napenergia-piac. Az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület előzetes adatai szerint elsősorban az amerikai, japán és kínai piacnak köszönhetően rekord kapacitás került telepítésre. Az iparág biztató kilátásaiból a szektorban érdekelt cégek is profitálnak, és bár egyelőre több társaság még mindig veszteségesen operál, a részvényárfolyamok már raliznak. A 2012-es kisebb megingást követően tavaly újra lendületet vett a globális napenergia-piac az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület (EPIA) előzetes adatai szerint. 2013-ban világszerte mintegy 37 GW új kapacitás került telepítésre, mely a 2012-es 30 GW-hoz képest közel 24 százalékos emelkedést jelent. Ráadásul a 2011-es rekordot is 22 százalékkal múlta felül a tavaly beépített összkapacitás.

Az előző év azonban jelentős változást hozott a korábbi évekhez képest, ugyanis míg 2004-től 2012-ig az európai régió dominált az újonnan telepített kapacitások tekintetében, tavaly már az ázsiai régió illetve Kína volt a legnagyobb piac. A korábbi években listavezető Németországban a jelentősen csökkentett állami támogatások miatt ezúttal csupán 3,3 GW-ot helyeztek üzembe, mely bár 2012-höz képest 57 százalékos visszaesést jelent, de így is a német volt legnagyobb európai piac. Az 1 GW-ot Németország mellett Olaszország, Nagy Britannia, Románia és Görögország tudta átlépni. Látványos növekedést Kína mellett Japán és az Egyesült Államok mutatott: Kínában 11,3, Japánban 6,9 míg az Egyesült Államokban 4,8 GW kapacitást telepítettek.

A portfolio.hu cikke szerint az újabb rekord évet követően a globális beépített fotovoltaikus kapacitás a mérföldkövet jelentő 100 GW felé, közel 137 GW-ra emelkedett tavaly, ami 2012-höz képest rendkívül látványos, 37 százalékos bővülést jelent.

A napenergia növekvő népszerűségének köszönhetően a korábbi években a túlkapacitások miatt szenvedő napelemgyártók rekord negyedéves illetve éves modul-értékesítésekről számolnak be. Az eddig publikált negyedéves gyorsjelentések szerint a legnagyobb kínai modulgyártók kivétel nélkül soha nem látott mennyiségű panelt értékesítettek.

A szektor számára egyre biztatóbb kilátásoknak (és az eleve kedvező rézvénypiaci hangulatnak) köszönhetően a részvényárfolyamok is jelentősen emelkedtek. A részvényárfolyamok emelkedésével párhuzamosan az árazási szintek is feljebb kerültek, különösen az amerikai cégeké.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/portfolio.hu