Jump to content

A választáson induló pártoknak küldött kiáltványt 64 zöldszervezet

2014. 03. 13. 11:42

Hatvannégy környezetvédő civil szervezet 12 pontba foglalt környezetpolitikai kormányprogramjának kiáltványát juttatta el a választáson induló pártok elnökeinek szerdán a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) - jelentették be a kezdeményező szervezetek sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. A Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Védegylet és az MTVSZ által készített környezetvédelmi programot a megalakuló kormánynak is eljuttatják majd. A biológiai sokféleség megőrzése kulcskérdés, ezért a szervezetek azt várják, hogy az állami tulajdonban lévő erdőkben, gyepeken, és vizes élőhelyeken természetvédelmi kezelést és ne nyereségérdekelt gazdálkodást folytassanak.

Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója kiemelte: a zöldszervezetek legfontosabb elvárása az önálló környezetügyi minisztérium felállítása, és a környezet- és természetvédelmi hatóságok megerősítése. Véleménye szerint a környezetügy intézményrendszere jelenleg szétaprózott, számos finanszírozási és működési problémával küszködik, ezt többek között az ombudsman is megerősítette.

Halmos hangsúlyozta: a 12. pontjuk szerint környezeti nevelést be kell építeni az oktatásba, javaslataik között szerepel annak biztosítása, hogy minden gyermek rendszeresen jusson ki a természetbe tanulmányai során erdei óvoda és erdei iskola keretében.

Lukács András, Levegő Munkacsoport elnöke elmondta: szeretnék elérni, hogy a pártok vezetői aláírásukkal vállaljanak jogilag is számon kérhető kötelezettséget ígéreteik megvalósítására. A kiáltványhoz csatolt nyilatkozattervezet úgy fogalmaz: amennyiben nem teljesítik a vállalásukat, akkor lemondanak a jövedelmük minimálbér feletti részéről - mondta. Hozzátette: a szankciókat tartalmazó kezdeményezés egy lépés a választott képviselők számon kérhetősége irányába.

Farkas István az MTVSZ ügyvezető elnöke azt emelte ki, hogy Magyarországról ki kell vezetni az atomenergiát, a paksi bővítéssel kapcsolatos döntést újra kell gondolnia a parlamentnek. A szervezetek nemet mondanak a paksi bővítésre, amely szerinte a nemzeti függetlenség kérdését is felveti. Az energiapolitikát a megújuló energiára kell építeni, a költségvetési politikába pedig be kell építeni a környezeti szempontokat - sorolta.

Közlése szerint a 64 szervezet által aláírt "csomagot" elküldték a választásokon induló pártoknak és várják a válaszaikat. A Fenntarthatóság, átláthatóság, hosszú távú megélhetés című kiáltványhoz csatlakozott többek között a Greenpeace Magyarország, a WWF Magyarország, a Nők a Balatonért Egyesület és a Magyar Közlekedési Klub is.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/MTI