Jump to content

Peruban épít szélparkot a Siemens

2014. 05. 08. 13:01

A teljes magyar szélerőmű kapacitás közel harmadára, 97 MW összkapacitású szélpark építésére és beüzemelésére kapott megbízást Peruban a Siemens. A spanyolokkal közös projektnek a jövő nyáron már termelnie kell. Az új szélerőmű a második projekt, melyet a spanyol szélenergetikai fejlesztő cég a Siemensszel megvalósít. 2013 szeptemberében tizenegy darab, összesen 32,1 MW teljesítményű Siemens szélturbinát rendelt a Marcona szélerőmű-projekthez.

A COBRA csoport 1944-ben történő megalakulása óta, számtalan lépést tett a megújuló energia népszerűsítése érdekében. Ennek legújabb lépéseként újabb megrendelést adott a Siemens Energynek – ezúttal a perui onshore szélturbina „flotta" kapacitásnövelésére. A 97 MW-os plusz a Tres Hermanas nevű új létesítmény 25 darab direkt meghajtású (SWT-3.0-108 típusú) és 8 darab fogaskerék-hajtóműves (SWT-2.3-108 típusú) szélturbina kombinációjából fog állni.

A német gyárral kötött megállapodás hatéves szerviz- és karbantartási szerződést is magában foglal. A projektnek 2015 júliusában kell üzembe állnia. Nem mellékesen érdemes elmondani, hogy az összes hazai szélerőmű kapacitás, amire az engedélyeket már 8 éve (!), hogy kiadták, 329 MW.

A Tres Hermanas projekt ennek szomszédságában épül San Juan de Marcona város közelében. A Tres Hermanas a perui kormány által megújuló energiákra kiírt tender része, és hozzájárul Peru energetikai céljainak eléréséhez, az ország földgázfüggőségének és szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez.

A második Cobra Energia-megrendelésnek köszönhetően a két vállalat tovább bővítheti szélenergetikai tevékenységét a piacon, amely az egész világon növekvő tendenciát mutat. Az együttműködésnek köszönhetően több mint 90 000 perui háztartás juthat majd tiszta, megújuló forrású energiához. A projektnek a Siemens USA Iowában és Kansasban működő gyárai szempontjából is nagy jelentősége van. Ezek fogják ugyanis előállítani a Tres Hermanas valamennyi turbinalapátját és a nyolc fogaskerék-hajtóműves szélturbina gondoláit.

Fotó:freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/hvg.hu