Jump to content

A GE megduplázná India szélerőmű-kapacitását

2014. 05. 13. 16:01

A General Electric úgy döntött, hogy 2016-ra megduplázza az indiai szélerőmű-kapacitását, és ennek érdekében 200 millió dolláros befektetéssel szélturbina építő manufaktúrát hoz létre az ország nyugati részén lévő Pune városában. Az indiai kormány pedig úgy, hogy kitárja a kapukat az off-shore szélerőművek előtt. A GE zöldmezős beruházásként végzi, és az a cél, hogy a gyáregység mind jelentősebb arányú beszállítói részvétellel valódi lökést adjon az indiai szélenergaiiparnak.

A General Electric azt a célt tűzte ki a punei projekttel, hogy India a jelenleg importált elektromos alkatrészeket is képes legyen idővel legyártani - helyben, helyi felhasználásra. A többi összetevő (lapátok, blade) a helyi beszállítóktól érkezik.

A GE elképzelése, hogy főként arra a területre összpontosítana, ahol a kisebb szélsebesség nagyobb hatékonyságú technológiát kíván. A lehető legjobbkor született meg az amerikaiak döntése, mert indulási küszöbön áll az indiai kormánynak az a kezdeményezése is, hogy kiemelten támogassák a tengeri szélenergia projekteket.

A Cleantechnika ezzel kapcsolatban megjegyzi: mindez aranybánya lehet a nemzetközi szélturbina-gyártóknak (köztük a GE-nek is), akiknek komoly tapasztalataik vannak az ilyen infrastruktúrák fejlesztésben.

India már korábban is tett lépéseket a megújulók felé, ennek eredményeképp tavaly úgy döntött, hogy egy igen komoly és ambiciózus napenergia projektbe fog bele. A Föld hetedik legnagyobb országa úgy érzi, hogy a napenergiai befektetésekkel előrébb léphet, mellyel a piaci helyzetét is erősítené. Ennek eredményeképp a megújuló energiaforrások minisztériuma úgy döntött, hogy egy rendkívül ambiciózus tervbe fog bele, melynek végeredményeként 2017-re India elérné a 10 GW-os napenergia kapacitást.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/hvg.hu