Jump to content

A valódi vezetők a megújulókat választják

2014. 06. 10. 13:47

Miközben számos államfő – többek között Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke és Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – a varsói Kastély téren ünnepli a lengyelországi első szabad választások 25. évfordulóját, Greenpeace-aktivisták óriási transzparensekkel üzenték a helyszínen: „A valódi vezetők a megújulókat választják.” Ezzel arra emlékeztették a politikai vezetőket, hogy a tényleges függetlenség ma összekapcsolódik az energiabiztonsággal, valamint az atomenergiáról és a fosszilis üzemanyagokról a megújulókra és az energiahatékonyságra átállással.

A varsói óvárosban tartott demonstráción 30 aktivista, magyarok, lengyelek, németek, osztrákok, szlovákok és finnek vettek részt. Az elmúlt 25 évben Európa jelentős változásokat tett a függetlenségének növelése érdekében. A Greenpeace sajtóközleményéből kiderül, kevés olyan politikai döntés születik, amelyek a megújuló energiaforrásokon keresztül az országok valódi energiafüggetlenségét biztosíthatnák.

Maciej Muskat, a Greenpeace Lengyelország igazgatója szerint kizárólag az európai polgárok túlnyomó többsége által is támogatott megújulók és az energiahatékonyság növelése vezethetnek el a függetlenséghez. Nem csak az energiafüggetlenséghez, hanem egyúttal a földgázt, szenet és kőolajat termelő óriásvállalatoknak a demokráciát gyengítő befolyásától való függetlenséghez.

A megújuló energiaforrásokon alapuló energiapolitika az energiahatékonyság fejlesztésével kiegészítve a lehető legjobb megoldás Lengyelország és az Európai Unió energiafüggetlenségének növelésére. A megújuló energiaforrásokon alapuló beruházások ezzel együtt munkahelyeket hoznak létre, jelentős mértékben csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, amely az energiaszektor externalizált költségeinek, illetve a fosszilis üzemanyagok importköltségeinek csökkenéséhez is vezet; továbbá gazdasági hasznot is jelentenek a helyi közösségek számára.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokaluz.hu/greenpeace