Jump to content

Levegőből is gyártható bioműanyag

2014. 06. 11. 14:38

Egy több mint tíz éves folyamat végén nemrég kezdte meg az ipari méretű működését a világ első olyan gyára, amelyben az üvegházhatású gázok felhasználásával készítenek meglehetősen ellenálló és kiválóan használható műanyagot. Az AirCarbon – ez az új anyag neve – tulajdonságaiban annyira hasonlít a hagyományos technológiával előállított változathoz, hogy egyre több cég mutat érdeklődést az új anyagból készült termékek piacra történő bevezetésében. Az amerikai Sprint telekommunikációs vállalat Iphone telefonokhoz gyárttat tokot a „bioműanyagból”, a Dell számítástechnikai cég pedig csomagolóanyagként használja azt.

Az eljárást ugyan még titok övezi, de annyit lehet tudni a folyamatról, hogy annak alapja a széndioxid és egyéb üvegházhatású gázok ipari leválasztása és begyűjtése fermentorok segítségével. A begyűjtött gázokkal telített levegőt olyan biológiai katalizátorokba pumpálják, amiben ki tudják választani a szenet a keverékből. Ezt utána hosszú láncú polimerekké alakítják, és granulátum formában raktározzák, szállítják a felhasználási helyekre.

Az új műanyag gyártása mind árában, mind környezeti lábnyom tekintetében kedvezőbb, mint a hagyományos olajalapú műanyagok esetében, ráadásul termékük a használhatóság és tartósság tekintetében is állja a versenyt. Arról nem is beszélve, hogy az AirCarbon jelentősen csökkentheti a műanyaggyártás olajigényét, amely jelenleg a teljes fogyasztás 3-5 százalékát jelenti.

Járulékos kezdeményezésként a vállalat egy újrafeldolgozó üzemrészt is beindított, ahol az AirCarbonból készült eszközök újbóli feldolgozása zajlik. A Newlight előtt tornyosuló legújabb feladat, hogy miként tudnák a termelést bővíteni, és új felhasználókat bevonni az AirCarbonból készült eszközök gyártásába. A távlati tervek között szerepel, hogy évente 22-25 millió tonna „bioműanyagot” gyártsanak, ezzel globálisan jelentős szereplővé lépve előre.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/chikansplanet.blog.hu