Ha egy kevés kőport szórunk rá, akkor kevésbé lesz szagos. A leszűrt folyadékkal permetezzük le a növényeinket. De szintén hasonló házi „biopermetet” készíthetünk ecetből és mosószappanból. Ehhez mindössze annyi kell, hogy keverjünk össze 4 liter 10%-os ecetet, 1 csésze sóval és egy evőkanálnyi mosószappannal.
Az egészet töltsük egy szórófejes palackba vagy permetezőbe, és spricceljük a gyomokra. A legjobb, ha ezt tűző napon tesszük. Ezzel a módszerrel nem csak pénzt takaríthatunk meg, de elkerülhetjük, hogy erős vegyszerek jussanak a talajvízbe és a környezetünkbe. Csak olyan területen használjuk, ahol kizárólag gyom van.
De az egyik kedvelt sütemény alapanyagból, rebarbarából is készíthetünk növényvédőszert. A rebarbara szárát levelestől, felaprítjuk és egy nagy edénybe tesszük. Tegyünk hozzá csalánt, majd áztassuk be vízbe. 1 kg növényt 10 liter vízzel öntsünk fel. Hagyjuk állni egy napig a napon, majd permetezzük meg vele növényeinket. Ha nem használjuk fel az összes levet, akkor utána hagyjuk még állni pár napot, és azzal trágyázzuk a gyümölcsfák tövét.
Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/mentartrend.hu