Jump to content

Könnyen megoldható a kert védése vegyszermentesen

2014. 06. 13. 14:53

Nem kell méreganyagokkal károsítanunk magunkat és a környezetünket, hiszen természetes módon is kiűzhetjük a kártevőket féltve őrzött kertünkből. Ehhez nem kell más, mint venni gyógynövényboltból, vagy szedjünk egy nagy kosárra valót az alábbi növényekből: csalán, zsurló, fekete nadálytő, fehér ürömfű. Ezekből a hozzávalókból remek növényvédő permetet készíthetünk. Tegyük egy nagy edény feléig ezeket a növényeket, majd öntsünk rá vizet színültig. Fedjük le, és hagyjuk néhány napot állni, míg megindul az erjedés.

Ha egy kevés kőport szórunk rá, akkor kevésbé lesz szagos. A leszűrt folyadékkal permetezzük le a növényeinket. De szintén hasonló házi „biopermetet” készíthetünk ecetből és mosószappanból. Ehhez mindössze annyi kell, hogy keverjünk össze 4 liter 10%-os ecetet, 1 csésze sóval és egy evőkanálnyi mosószappannal.

Az egészet töltsük egy szórófejes palackba vagy permetezőbe, és spricceljük a gyomokra. A legjobb, ha ezt tűző napon tesszük. Ezzel a módszerrel nem csak pénzt takaríthatunk meg, de elkerülhetjük, hogy erős vegyszerek jussanak a talajvízbe és a környezetünkbe. Csak olyan területen használjuk, ahol kizárólag gyom van.

De az egyik kedvelt sütemény alapanyagból, rebarbarából is készíthetünk növényvédőszert. A rebarbara szárát levelestől, felaprítjuk és egy nagy edénybe tesszük. Tegyünk hozzá csalánt, majd áztassuk be vízbe. 1 kg növényt 10 liter vízzel öntsünk fel. Hagyjuk állni egy napig a napon, majd permetezzük meg vele növényeinket. Ha nem használjuk fel az összes levet, akkor utána hagyjuk még állni pár napot, és azzal trágyázzuk a gyümölcsfák tövét.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/mentartrend.hu