Jump to content

Számos újdonság a 2014-es Intersolar napelemes kiállításon

2014. 06. 13. 12:44

Az elmúlt héten zárta kapuit az Intersolar expo Münchenben, a napelemes szakma egykor legnagyobb találkozóhelye. Az Intersolar sok tekintetben kiváló barométer az európai napelemes piac állapotára. Szomorú tény, hogy az idén is az egyik fő "hír" a kiállítók és látogatók jelentős visszaesése volt. A csúcsot a 2011. jelentette, ekkor a kiállítók száma 2200 felett volt. Tavaly már látható volt a visszaesés, és sajnos a trend idén sem fordult meg: a legfrissebb összegzések szerint 2014-ben már csak 1100 kiállító volt jelen.

Szemmel látható a költségek visszafogása is: sokkal kisebbek a standok, mint korábban voltak, sőt, sok gyártó már a kiállítás előtt jelezte sajtóközleményekben, hogy az Intersolar helyett, és általában is az igen költséges kiállítások helyett más marketing irányokba költekezik inkább az idei évben (valószínűleg jelentősen visszavágott marketing büdzsékből).

A fenti csökkenés egyébként teljes összhangban van az európai PV piac súlyának csökkenésével (ld korábbi cikkünk erről). Ha a világ napelemes kiállításait nézzük, akkor az is jól mutatja az átrendeződést: már ma nagyobb a kínai napelemes kiállítás, és várhatóan az idén már az amerikai főbb kiállítások is több kiállítót és látogatót vonzanak, mint az európai Intersolar:

Voltak azonban újdonságok is a kiállításon, a tárolás és pufferelés egyértelműen a legforróbb téma ma a napelemes piacon, hiszen ez az ágazat fejlődik a leglátványosabban. Az idén is kiosztották az Intersolar Award díjakat, ahol egyebek között az SMA nyert, az intelligens Fuel Save Controller megoldásával, ami az áramellátást ma teljesen dízel generátorral megoldó helyekre kínál akár 60%-os dízel megtakarítást, napelemmel és intelligens vezérléssel. Díjat kapott még a Steca is, egy új töltésszabályozója minden akku technológiára megoldást kínál.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/napelemek.blog.hu