Jump to content

Az EU növelné a lakások energiahatékonyságát Magyarországon

2014. 06. 17. 13:11

Az EU Bizottság országspecifikus ajánlása szerint hazánknak komoly lépéseket kell tenni az energiahatékonyság javítására, különösen a lakóépületek terén. Az ajánlások fontos iránymutatót jelentenek az uniós források felhasználása terén. Az energiahatékonyság növelése azonban az EU ajánlásoktól függetlenül is nemzeti érdek. Az épületek Európa teljes energiafelhasználásának 40%-át teszik ki, pedig a házak felújításával, renoválásával 2030-ra a gázfelhasználás 60%-át meg lehetne spórolni.

A Bizottság a június elején megjelent Magyarországra vonatkozó országspecifikus ajánlásában megállapította, a magyar háztartások energiaintenzitása jelenleg uniós szinten a legmagasabbak közé tartozik. Egyúttal javasolja, hogy tegyünk komoly lépéseket az energiahatékonyság javítására, különösen a lakóépületek terén. Az országspecifikus ajánlások súlya azért jelentős, mert a jövőben nem lehet olyan projektre uniós forrást felhasználni, amely ezekkel szembemegy.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet sajtóközleményéből kiderül, hogy egy átlag magyar háztartás egy négyzetméterre jutó energiafelhasználása csaknem az uniós átlag kétszerese. A magyar háztartások energiaszegénységét tehát nem önmagában a jövedelmekhez képest magas energiaárak okozzák (egy átlag magyar háztartás jövedelme 16%-át adja ki rezsire, dupláját az európainak), hanem jelentős részben a huzatos ablakok, szigeteletlen falak és öreg kazánok.

Magyarországon egyelőre hiányoznak a széles körben és tartósan elérhető, állami energiahatékonysági finanszírozási programok. Magyarország komoly mulasztásban van az Energiahatékonysági Irányelv egyes elemeinek megvalósítása terén is. A 2013 nyarára ígért épület-felújítási stratégia, illetve a 2014 februárja tervezett Panel III program is késik, pedig az energiahatékonyság emelése nemcsak a lakosok pénztárcája számára fontos.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu