Jump to content

Átlagban az áram negyede már megújuló forrásból jön

2014. 06. 23. 18:07

A Renewables 2014 Global Status Report című, megújuló energiaforrásokról szóló világméretű jelentés szerint 2013-ban a Földön elhasznált elektromosság közel egynegyedét, mintegy 22,1 százalékát már megújuló forrásokból állították elő. Ez az érték ráadásul a jövőben nőni fog, mivel egyre több ország keres alternatív, tiszta energiaforrást. A jelentés szerint a vízenergia globális szinten 16,4 százalékát adja az áramellátásnak, a nap- és szélenergia pedig ennek közel egyharmadát, mintegy 5,7 százalékát.

A legtöbb befektetést megújuló energiában Kína adja, a második az USA, viszont náluk mindössze 13 százalék a felhasználás, ami kevesebb, mint a fent említett világátlag. Ez azért van, mert az USA összességében rengeteg energiát és elektromosságot használ. Az átlagot felfele húzza még Európából Ausztria és Közép-Amerikából Costa Rica, amelyek elektromosságuk nagy részét megújuló forrásokból szerzik be.

A jelentés egyébként Magyarországot a zöld energiát jól hasznosító európai országok közé sorolja. A 2012-es adatok szerint most a teljes energiaellátás 7,8 százalékát adja megújuló energia nálunk, amit 2020-ra szeretnének 11 százalékra emelni. Ha ebből csak a hűtés-fűtést nézzük, 18,9 százalék a cél.

Magyarország a geotermikus energia hasznosításában kiemelkedő: világszinten hatodikak vagyunk, előttünk sorrendben Kína, Törökország, Izland, Japán és Olaszország szerepel csak. Ezek az országok együtt a világ teljes geotermikus kapacitásának felét adják. A jelentés kiemeli a Miskolcon létesített geotermikus erőművet is, mellyel egy lakótelepet látnak el.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/index.hu