Jump to content

A megújuló energia Bulgáriában is plusz pénzt hoz

2014. 06. 27. 18:12

A bolgár vállalkozók élen járnak az uniós megújuló energia célok elérésében. Nekik ez nem csupán környezetvédelmi kérdés, hanem út is az új piacokra. A megújuló energia alapvető a környezetvédelem szempontjából. Emellett kötelezettség is, 2020-ra az uniós tagállamoknak el kell érniük a 20 százalékos célt: ekkora arányban kell megújuló energiát használniuk. Úgy tűnik a bulgáriai cégekhez eljutott az üzenet, hiszen tréningekre járnak, képezik magukat és jelentősen elkezdtek újítani, amivel növelték a bevételüket is.

Alekszander Shenkov fiatal vállalkozó, akinek a szenvedélye a megújuló energia. 2006-ban alapította a vállalkozását, a Meteor Solar Systems-et, amely napelemek üzembehelyezésével foglalkozik. A vállalkozónak most számos lehetősége van. Tanácsadóként dolgozik több cégnek is, emellett milliókat érő szerződése van egy vezető nemzetközi céggel, amelyik a hűtött áruszállításra specializálta magát.

A projekt koordinátora szerint ez a kezdeményezés próba jelleggel indult, és a megújuló energia áll a középpontjában. A szakember 240 órányi ingyenes alapképzésen vett részt. Erre azért volt szükség, mert 2009-ben egy európai direktíva kimondta, hogy a megújuló energiaszektorban csak a megfelelő képzettséggel rendelkező cégek telepíthetnek ilyen rendszereket.

Az Install + Res projekt alapjait Németországban tették le, aztán került Bulgáriába, Lengyelországba, Görögországba, Szlovéniába és Olaszországba. A kezdeményezés nagy lökést adott a megújuló energia fejlődésének. Alekszander Shenkov szerint három dologra van szükség a sikerhez a megújuló energia piacon: követni az új technológiákat, rugalmasnak lenni és a megoldásokat az ügyfelek igényeire szabni.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/euronews.com