Jump to content

Csökkenteni kell a biológiailag lebontható települési hulladék mennyiségét

2014. 06. 27. 10:47

A lerakókba kerülő biológiailag lebontható települési hulladék mennyiségét legkésőbb 2016. július 1-jéig az 1995. évi mennyiség 35 százalékára kell csökkenteni az európai unió irányelve szerint - mondta V. Németh Zsolt csütörtökön Gödöllőn. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a gazdálkodói és jogalkotói oldal között folyamatos párbeszéd legyen a kérdésben.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a szerves erőforrásokkal és biológiai hulladékkezeléssel foglalkozó ORBIT 2014 című nemzetközi tudományos rendezvényen tartott előadást, amelyről közleményben tájékoztatta az MTI-t az FM.

V. Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a biológiailag lebomló hulladék, elkülönített gyűjtés és kezelés mellett ismét hasznos anyaggá válik a szervesanyag-körforgásban. Kiemelte, hogy a biohulladék megfelelő kezelése javít a környezet állapotán, amely alapvetően meghatározza az emberek életminőségét.

Minden polgár életvitele során kell hulladékkeletkezéssel számolni és mivel alapvető evidencia az is, hogy a keletkező hulladékkal valamit tenni kell, olyan szabályokat kell(ett) kialakítani, amelyek a polgárok közreműködésén alapul, de tőlük nem várja el a hulladékkezelés speciális szabályainak ismeretét. Vagyis a hulladékkezelési szabályokat a társadalom felépítéséhez hasonlóan az egymásra épülés jellemzi.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI