Jump to content

Nagy-Britanniában is tudják, a zöld energia a jövő

2014. 06. 30. 17:32

Egymilliárd fontot fektet a brit Zöld Befektetési Bank a partmenti szélerőművek feljesztésébe. Az állami tulajdonú pénzintézet további, hosszú távú befektetőket keres a megújuló energia alap bővítéséhez. Májusban az Európai Bizottság engedélyezte a Green Investment Banknak, hogy a privát szektor bevonásával pénzügyi alapokat menedzseljen. Nagy-Britannia jelenleg 3,6 gigawatt energiát termel a partmenti szélfarmokon. A megújuló energiaforrásokkal évente 3 és félmillió tonnával csökkenthetné a szén-dioxid kibocsátását, ez annyit tesz, mintha másfél millió autóval kevesebb járná az utakat.

A szélfarmokon termelt energiával hárommillió háztartás áramellátását látnák el. A bank jelentése szerint összesen 2014 márciusáig két és félmilliárd fontot fektettek 18 különböző környezetbarát beruházásba. Az edinburgh-i központban azonban arról is beszámoltak, hogy a fejlesztések többsége még folyamatban van, ami eddig 5,7 milliárd font működési veszteséget okozott.

Három év alatt 65 százalékot esett a napelemek ára Nagy-Britanniában. Az energiaminiszter azt javasolja a briteknek, hogy a nyugdíjra félretett pénzükből telepítsenek napelemet, mert jobban megéri, mint a magán-nyugdíjpénztárakba fektetni. A brit energiaminiszter szerint ez már nagyobb profitot hoz, mint a nyugdíjalapokba, magánnyugdíjpénztárakba befizetett pénz kamata.

Nagy-Britanniában a kormány úgy ösztönzi a lakossági napelemek telepítését, hogy az általuk megtermelt felesleges villamos energiát kötelező átvételi áron veszi át tőlük. A háztartásoknál az így keletkező profit és az áramszámlában jelentkező megtakarítás adja ki az évi 8 százalékos kamatot.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/euronews.com